Farlig for hjertet! – Vipers

Farlig for hjertet!

Men god underholdning!

Søndag var det få som forventet annet enn hjemmeseier i Aquarama. Sesongåpningen har vært glitrende for jentene våre! Kun seire i både serie, cup og europacup, inkludert borteseire over medaljerivaler Tertnes og Byåsen. Gjestene kom fra Oslo, het Oppsal, og hadde så langt i årets serie en seier og to tap å vise til. Så var det dette med teori og praksis…

For Oppsal hadde forberedt seg godt. Vipers-jentene møtte et kompakt og hardtspillende forsvar, og avslutningene ble i beste fall halvhjertede. Og kampen startet på samme måte som da Sola besøkte Aquarama i serieåpningen. Ledelse 3-0 til gjestene, og et hjemmelag som forgjeves søkte etter åpninger i gjestenes forsvar. Men på 0-3 ender også enhver likhet med serieåpningen. Mot Sola utlignet Vipers til 6 – 6 etter åtte minutter. I søndagens kamp kom Vipers’ første mål etter åtte minutt, da Kristin Nørstebø reduserte til 1 – 4… Men resten av omgangen lå hjemmelaget 2, 3 og 4 mål bak gjestene.

I tillegg til offensivt forsvarsspill, viste Oppsal at de virkelig har lært seg å utnytte regelendringen, som tillater 7 utespillere i angrep. Forsvaret til Vipers kom stadig på halvdistanse, og spesielt Marte Røkke utnyttet hullene i forsvarsmuren. For Vipers var første omgangs sannsynligvis eneste lyspunkt, at keeper Annick Lipman to minutt før pause skjøt ballen direkte i Oppsals tomme mål. Likevel, det var ikke mye jubel å spore på tribunen da Oppsal gikk til pause med ledelse 11 – 14.

I andre omgang fortsatte gjestene å spille syv i angrep, og Vipers lå stadig to, tre mål bak. Men så… Da Vipers vant over Byåsen, uttalte trener Kenneth Gabrielsen at han burde ha byttet mer. Blant annet ville han brukt Mona Bruskeland mer. Mot Oppsal gjorde han nettopp det. Brukte Mona. Og hun viste hvor viktig hun er for et lag i motgang. Kompromissløs i taklingene, og Oppsal-spillerne løp ikke lenger like enkelt gjennom Vipers-forsvaret. Og de som kom forbi forsvaret, de møtte en Sakura Hauge som plutselig var absolutt over alt. Mens et fantastisk hjemmepublikum jublet stadig høyere, reduserte vertene gang på gang. Og da halve andre omgang var spilt, utlignet endelig hjemmelaget.

Likevel var det ingen som følte seg sikre på hjemmeseier. Før Ulrika Olsson skjøt inn 25 – 23-målet, med under minuttet igjen å spille. Tonje Refsnes fikk lov til å løpe inn kampens siste mål, 26 – 23, og jubelen på både tribune og parkett ville ingen ende ta.

Vipers’ toppscorer, Kari Brattset, ble også kåret til banens beste. Men for innsatsen i forsvar, og så til de grader være med å snu kampen, burde nok også Mona fått en pris. Om Mona er tøff på banen, er hun litt mer sørlandsk utenfor. Da kampen var over, gikk Vipers utsendte bort til henne da hun skrev autografer og delte ut profilkort. –«Takk», sa jeg. –«Vær så god», svarte Mona, og ga meg et profilkort. Til lett latter fra folk rundt, måtte det påpekes at «det var altså en takk for innsatsen din i dag…». –«Å, tusen takk. Det er fint å bli lagt merke til», svarte krigeren fra Kristiansand.

Og det er nettopp det som er så fantastisk med Vipers. Bredden, allsidigheten, underholdningsverdien. Og si hva du vil om at Vipers kanskje fremstår mer som et mesterlag når de vinner med 20, 30 eller 40 mål. Men det kamper som denne vi husker! Når man sitte fremst på stolen, og hopper, tygger på fingertuppene så neglene spruter, man hyler, skriker og kjefter på spillere, trenere og dommere. Før man, bare minutter før slutt, kan slippe jubelen løs, og hyle ut det lille man måtte ha igjen av stemme. Det er nettopp da laget viser mestertakter! Og det er nettopp da man innser at neste kamp, da skal jeg ta med noen venner jeg kan juble sammen med!

Om du gikk glipp av dette dramaet, kan du 19. oktober se Vipers – Stabæk i Aquarama. Før den tid venter bortekamper mot Storhamar og Handball club Lada.

Resultat:  26 – 23 (Pause: 11 – 14)