Festaften i Aquarama – Vipers

Festaften i Aquarama

Det var storfint besøk i et Aquarama som var pyntet til fest. Både landslagsledelsen, håndballpresidenten, og Györ, verdens beste håndballag, var på besøk. Men i åpningen trøblet Vipers-jentene litt.

For det var gjestene fra Ungarn som kom best i gang. Først reddet Silje Solberg et forsøk fra Marta Tomac, før Kari Brattset Dale, vår gamle favoritt, satt ballen i nettet bak Katrine Lunde. Og da Sunniva Amalie Næs Andersen traff tverrliggeren i neste Vipers-angrep fryktet man at det skulle være en sånn dag.

Men da Nora Mørk kjørte ei skuddfinte som dro av hele Györ-forsvaret, før hun satt ballen i mål, eksploderte Aquarama. Fortsatt trøblet Vipers-jentene litt både i angrep og i forsvar, men det var bedring å spore i begge ender av banen.

Katrine Lunde begynte smått å plukke ned Györ sine forsøk, og Silje Solberg måtte begynne å plukke baller ut av nettet sitt. 2-5 ble til 6-7 etter at Jana Knedlikova satt en ball i mål fra linja. Nå var håpet tent for alvor i Aquarama.

Da samme Jana Knedlikova for første gang i kampen sørget for balanse i regnskapet var det nesten så taket løftet seg. 10-10, og Ambros Martin så seg nødt til å ta en timeout med drøye åtte minutter igjen av omgangen.

Men det var hjemmelagets trener Ole Gustav Gjekstad som fikk mest utbytte av praten med jentene sine. Marketa Jerabkova ga laget hans ledelsen 12-11 på en kontring, før Györ utliknet ved Veronica Kristiansen. 12-12 og spenningen var til å ta å føle på i avslutningen av omgangen.

Men det var Vipers som ville mest inn mot hvilen. Tre mål på rad fra hjemmelaget, først ved Bella Gulldén, deretter Sunniva Amalie Næs Andersen med signaturskuddet sitt, en delikat flipp over Silje Solberg, før Ana Debelic fastsatte pauseresultatet til 16-13. Lydnivået i Aquarama da dommerne blåste til pause må ha vært i nærheten av ny rekord.

Etter pausen var det igjen ungarerne som kom best i gang. Tremålsledelsen Vipers hadde med seg inn til pause ble kjapt redusert til to, før den ble videre redusert til kun ett mål. Det var tydelig at Ambros Martin hadde gitt jentene sine beskjed om å gå ut med høy intensitet i andre omgang.

Anne Mette Hansen, som ble Györ sin toppscorer med seks mål, satt to tidlige scoringer etter pausen, og var en stor del av opphenting. Det samme var Kari Brattset Dale, som på et tidspunkt i den andre omgangen var på sitt aller beste.

Vipers-spillerne datt som fluer da innspillene til Dale kom, og hun satt ballen kontant i nettet bak Katrine Lunde. Fem mål ble det på den tidiligere Vipers-spilleren.

Men så skjedde det noe i Aquarama som gjorde at flesteparten av de nesten 2000 fremmøtte trodde var kroken på døra for bortelaget. Litt ut av ingenting, etter flotte kombinasjoner mellom Nora Mørk og Bella Gulldén, ledet plutselig Vipers med fire mål med 25-21. Da var det rundt 14 minutter igjen å spille. Det gikk vel ikke an for Györ å ta igjen det forspranget?

Det skulle dog vise seg at det var fullt mulig. 25-21 ble til 25-26 på rundt fire minutter. Da blinket varsellampene hos Ole Gustav Gjekstad på trenerbenken. Med nøyaktig ti minutter igjen på klokka tok han en timeout.

Vi møtte Europas beste lag så langt denne sesongen, og de topper gruppa i Champions League med en haug av poeng. Jeg er veldig fornøyd, spesielt med hvordan jentene kriget og kjempet kampen gjennom. Vi varierte litt i kvaliteten, men vi jobbet og strevde for å dra i land seieren. Til slutt vant vi med ett og tok viktig poeng. Nå har vi fortsatt en mulighet på 2. plassen i gruppa.

Ole Gustav Gjekstad

Hva Gjekstad sa der skal være uvisst, men det hadde den ønskede effekten. For plutselig var det Vipers som satt sammen en scoringsrekke. To ganger Marketa Jerabkova, Jana Knedlikova, og ett mål av Nora Mørk. 29-26, og nå var det på motsatt trenerbenk varsellampene blinket.

Seks minutter igjen på klokka, og Vipers ledet med fire mål. NÅ kunne det da ikke gå galt? Men det ungarske storlaget var ikke ferdig nå heller. De reduserte ledelsen ned til ett mål, først til 29-28, før Bella Gulldén satt in 30-28 med to minutter igjen.

Nå var Aquarama i fyr og flamme, selv da Dorottya Faluvegi satt inn 30-29 hadde hjemmepublikummet troen på seier. Men det var en sånn håndballkamp der man aldri kan være sikker på noen ting.

Jeg vil si takk til Györ. Det var en fantastisk kamp, og de gav oss virkelig kamp om poengene. Jeg er veldig glad for at vi kunne gi et utsolgt Aquarama en slik opplevelse. Dette var en lagseier. Vi startet litt nervøst, men Katrine [Lunde] stoppet alt der en periode. Det gav oss energi, som vi kunne tilbakeføre til Katrine. Jeg syns alle spillerne gjorde jobben sin i kveld, og alle bidro til seieren. Det var kollektivet Vipers som sikret to poeng.

Marta Tomac

Vipers’ nest siste angrep rant ut i sanden, og Veronica Kristiansen fikk en avslutningsmulighet. Der sto naturligvis Katrine Lunde igjen. Hele 14 redninger ble det på sisteskansen, som fikk hele 80% av stemmene i kampen om Vipers’ beste spiller.

Nå kunne hjemmelaget bare beholde ballen de siste sekundene, men Györ sitt forsvar klarte å presse frem en feil som gjorde at de overtok ballen med tre sekunder igjen. Heldigvis var det for langt frem til målet, og Vipers kunne juble for en 30-29 seier.

Neste hjemmekamp er mot Flint onsdag 23.02. Billetter til den kampen kjøper du på vipers.woow.no eller i Vipers-appen.

Målvakt: Katrine Lunde

Venstrekant: Sunniva Næs Andersen

Venstreback: Marketa Jerabkova

Midtback: Marta Tomac

Høyreback: Nora Mørk

Høyrekant: Jana Knedlikova

Linjespiller: Ana Debelic