Dette er Champions League gruppe B – Vipers
, Vipers Kristiansand vs FTC-Rail Cargo Hungaria, EHF FINAL4 Women 2023, MVM Dome, Budapest, Hungary, 04.06.2023, Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Dette er Champions League gruppe B

Med kun to dager til avkast for en ny Champions League-sesong begynner forventningene å stige både hos spillere, trenere, hos media, og ikke minst blant supporterne. Etter tre titler på rad er Vipers Kristiansand naturlig nok i favorittsjiktet, men kan de rosa virkelig gå hele veien nok en gang?

Da gruppene til årets turnering ble trukket havnet Vipers i gruppe B, som, på papiret i hvert fall, må sies å være den hardeste av de to gruppene. I tillegg til de rosa fra Kristiansand finner vi to av de andre Final4-deltakerne i Team Esbjerg og FTC-Rail Cargo Hungaria. Av de resterende lagene er Ikast, som vant forrige sesongs EHF European League (nivå to av de europeiske turneringene), og Metz Handball som har vært i to av de siste tre Final4-turneringene to tøffe motstandere. Det er fire lag som alle gjerne vil entre MVM Dome i Budapest den første helga i juni.

Ikast Håndbold

Ikast, våre danske motstandere i den første gruppen, vant som sagt EHF European League forrige sesong, og trener Kasper Christensen har forsterket laget sitt i sommer. Den mest markante signeringen er en god kjenning. Marketa Jerabkova gjorde sakene sine ekstremt godt de to sesongene hun var i Kristiansand, og kronet det med å bli kåret til den mest verdifulle spilleren i Final4 2022. 

I tillegg til Jerabkova var den viktigste signeringen for Christensen en ny målvakt. Jessica Ryde gjorde sakene sine veldig godt i EHF European League forrige sesong, og i sommer forlot den svenske målvakten Ikast og tok turen til Nantes i Frankrike. Inn har både Irma Schjött og Filippa Idhen kommet. Det er to veldig gode svenske målvakter som kommer til å bli uhyre viktige for Ikast.

KlubbnavnIkast Håndbold
HjemmearenaIBF Arena (kapasitet: 2250)
Beste resultat i Champions LeagueSemifinale (2003)
Viktige spillereMarketa Jerabkova, Stine Skogrand, Emma Friis

Spillere inn:
Markéta Jeřábková, Maria Lykkegaard , Amanda Loft, Irma Schjött, Filippa Idhen
Spillere ut:
Stephanie Andersen, Alberte Ebler, Line Uno, Vilde Johansen, Julie Gantzel, Julie Gantzel

Team Esbjerg

Etter to ettmålstap i Final4 forrige sesong er det et revansjelystent Team Esbjerg som kommer inn i Champions League denne sesongen. Jesper Jensen har tatt laget til Budapest to sesonger på rad, men danskene venter fortsatt på en seier i MVM Dome.

Det er ingen tvil om hvem som er Team Esbjergs to største stjerner, og begge to har en fortid i Vipers Kristiansand. Vi snakker naturligvis om Nora Mørk og Henny Reistad. Når man i tillegg sper på med navn som Kristine Breistøl, Mette Tranborg, og Marit Røsberg Jacobsen er Team Esbjerg en farlig motstander for hvem som helst.

KlubbnavnTeam Esbjerg
HjemmearenaBlue Water Dokken (kapasitet: 3579)
Beste resultat i Champions LeagueFinal4 (2022/2023)
Viktige spillereHenny Reistad, Nora Mørk, Mette Tranborg

Spillere inn:
Rikke Iversen
Spillere ut:
Rikke Poulsen, Beyza Türkoğlu Şengül, Dinah Eckerle, Vilde Ingstad  

FTC-Rail Cargo Hungaria

Den andre Final4-deltakeren i gruppa vår er FTC. Den evige toer i Ungarn tok endelig steget forbi Györ i Champions League forrige sesong, og etter at Gábor Elek ga seg etter 15 år i sjefsstolen er det Martin Albertsen som skal hjelpe laget til å befeste posisjonen sin.

Forrige sesong var tangering av deres beste resultat i Champions League, og det har kun vært små endringer i spillertroppen siden suksessen på hjemmebane i Budapest. To spillere ut har blitt erstattet av to spillere inn, så publikum kan fortsatt vente seg mye av det samme. Fjorårets toppscorer for laget i Champions League var hjemmefavoritten Katrin Klujber. Sammen med Angela Malenstein, Emily Bölk, og Gréta Márton danner de stammen i laget.

KlubbnavnFTC-Rail Cargo Hungaria
HjemmearenaErd Arena (kapasitet: 2200)
Beste resultat i Champions League2. plass (2001/02 og 2022/2023)
Viktige spillereKatrin Klujber, Emily Bölk, Angela Malenstein

Spillere inn:
Jelena Despotovic, Réka Bordás, Petra Simon (returnert fra lån)
Spillere ut:
Zita Szucsánszki, Alicia Stolle

CS Rapid Bucuresti

Én av forrige sesongs store overraskelser i Champions League var Rapid Bucuresti. Laget som debuterte i turneringen tok seg hele veien til kvartfinalen hvor de møtte Vipers. At en debutant skulle ta seg ut av gruppespillet og hele veien til kvartfinalen var veldig uventet.

Dersom man ser på spillermateriellet Kim Rasmussen har til sin disposisjon finner man veldig mange gode håndballspillere. Den kroatiske målvakten Ivana Kapitanovic og bakspilleren Orlane Kanor kom fra Metz før forrige sesong, mens søster Laura Kanor tok den samme turen denne sommeren. I tillegg finner man flere rumenske spillerei troppen, blant annet fjorårets toppscorer Sorina Grozav og Eliza Busceschi.

KlubbnavnCS Rapid Bucuresti
HjemmearenaPolyvalent Hall (kapasitet: 5000)
Beste resultat i Champions LeagueKvartfinale (2023)
Viktige spillereIvana Kapitanovic, Sorina Grozav, Eliza Buceschi

Spillere ut:Azenaide Carlos, Espinola Irene, Gutierrez Jennifer, Perianu Gabriela
Spillere inn: Laura Kanor, Lara Gonzalez, Mathilde Neesgaard

Metz Handball

Etter å ha vært i Final4 to ganger de siste sesongene, måtte det franske storlaget Metz bli hjemme etter å ha røket ut i kvartfinalen forrige sesong. Emmanuel Mayonnad har vist seg som en av Europas mest spennende trenere, og det er ingen tvil om at laget hans besitter mange gode kvaliteter.

Det har dog vært en turbulent sommer nordøst i Frankrike. Hele ni spillere er borte fra forrige sesongs tropp, mens kun fem spillere har blitt hentet inn for å forsterke laget. Det største savnet fra fjorårets tropp blir nok Bruna De Paula. Den brasilianske bakspilleren ble hentet til Györ i sommer. De Paulas erstatter kom motsatt vei i form av Anne Mette Hansen. Dansken er en solid forsterkning.

KlubbnavnMetz Handball
HjemmearenaPalais Omnisports Les Arenes Metz (kapasitet: 4500
Beste resultat i Champions League3. plass (2022)
Viktige spillereChloe Valentini, Anne Mette Hansen, Kristina Jørgensen

Spillere inn:
Alina Grijseels, Anne Mette Hansen, Djazz Chambertin, Mia Brkic, Lucie Granier
Spillere ut:
Bruna De Paula, Camila Micijevic. Tamara Horacek, Debbie Bont, Laura Kanor, Noémie Barthélémy, Stelvia Pascoal, Luisa Schulze, Valeriia Maslova, Mélanie Halter

Krim Mercator Ljubljana

Den gamle slovenske storheten er med i Champions League for 29. strake sesong, men det er over ti år siden sist laget tok seg lengre enn en kvartfinale. Etter at Nataliya Derepasko forlot klubben forrige sesong er det den montenegrinske stortreneren Dragan Adžić som har vært sjef, og nå håper laget å ta det neste steget også i Champions League.

Det skal de gjøre med hjelp av en tropp bestående av, i hovedsak, øst-europeiske spillere. Troppen er riktignok ispedd en brasilianer i den gode målvakten Barbara Arenhart, den franske stjernen Alison Pineau, og den kongolesiske backen Betchaidelle Ngombele. Etter fjorårssesongen forsvant både Jovana Risovic og Sanja Radosavljevic som har vært to svært viktige spillere. Inn har Tamara Mavsar kommet. Venstrekanten returnerer til barndomsklubben sin for en tredje periode. I tilegg til Masvar har den erfarne linjespilleren Tatjana Brnovic kommet inn.

KlubbnavnKrim Mercator Ljubljana
HjemmearenaArena Stozice (kapasitet: 6000
Beste resultat i Champions LeagueVinner (2001 og 2003)
Viktige spillereJovana Radicevic, Daria Dmitrieva, Barbara Lazovic

Spillere inn:
Tanja Brnovic, Itana Grbic, Tamara Mavsar, Maja Vojnovic, Dijana Dajic
Spillere ut: 
Maja Svetik, Natasa Ljepoja, Sanja Radosavljevic, Jovana Risovic, Zala Miklic 

KGHM MKS Zaglebie Lubin

En debutant ble også trukket i Vipers sin gruppe. Det polska laget Zaglebie Lubin består i hovedsak av polakker, og de er naturligvis den store underdog ikke bare i gruppe B, men i hele Champions League.

Bozena Karkut har vært trener for klubben helt siden 2000, og hun vant Champions League to ganger som spiller like før hun la opp. Denne sesongen, når laget hennes tar steget opp i den gjeveste av de europeiske turneringene, blir det helt nye utfordringer.

Det har vært noen utskiftninger i sommer. Fem spillere har forsvunnet ut portene i Hala Widowiskowo Sportowa, mens fire spillere har blitt signert. Én av nysigneringene er Karolina Jureńczyk. Den 21-åringe bakspilleren regnes som et av de største talentene i Polen. Brasilianske Patricia Machado Matielli er én av de mest erfarne spillerne i laget, og forrige sesong ble hun kåret til årets playmaker i den polske ligaen. 

KlubbnavnKGHM MKS Zaglebie Lubin
HjemmearenaHala Widowiskowo Sportowa (kapasitet: 3700
Beste resultat i Champions LeagueDebutant
Viktige spillerePatricia Machado Matielli, Karolina Jureńczyk, Monika Maliczkiewicz

Spillere inn:
Karolina Jurenczyk, Simona Szarkova, Daria Przywara, Marta Lewalska
Spillere ut:
Viktoriia Belmas, Wiktoria Kocinska, Monika Waz, Emilia Galinska, Jana Sustkova