Et fremtidstalent i den rosa drakta – Vipers

Et fremtidstalent i den rosa drakta

En av jentene som i sommer meldte overgang til Vipers Kristiansand var Tuva Pharo. 2004-modellen var det første tilskuddet til Vipers’ nye satsning på talentutvikling, der både lokale, nasjonale, og internasjonale spillere blir vurdert som kandidater.

For Tuva Pharos del gikk veien fra Glassverket til Kristiansand og Vipers. I første omgang har hun signert en toårsavtale, men Vipers har muligheten til å låne henne tilbake til Glassverket i perioder, i tilfelle det blir lite spilletid i den rosa drakta. Frem til nå har dog Tuva fått spille både i serien og i Champions League, og da Vipers.no møter henne på trening i Sukkevann er det ei sprudlende og glad jente vi møter.

Hvordan har de første månedene i Vipers Kristiansand vært, Tuva?

Det er litt klisje, men det har vært veldig bra. Overveldende, som er et ord jeg bruker mye om dagen, men veldig gøy. Det skjer noe hele tida, det er en veldig full hverdag, og jeg er dødsfornøyd med hvordan det har vært så langt.

Tuva Pharo scorer sitt første mål for Vipers i serieåpningen mot Byåsen!
Foto: Martine S. Alvær

Var det en stor overgang å gå fra videregående skole til topphåndball?

Nå hadde jeg en veldig full hverdag med kombinasjonen Glassverket og videregående skole, men nå er hverdagen full på en helt annen måte. Det har selvfølgelig vært en kjempestor overgang, og jeg kjenner både på kroppen og hodet at det er mange treninger, men jeg vokser hver dag og syns det fungerer veldig fint.

Har du funnet deg greit til rette på Sørlandet og i gruppa?

Akkurat den biten har gått veldig fint. Det er en veldig åpen og fin gjeng som har tatt meg imot med åpne armer. Jeg kom inn i gruppa, både på og utenfor banen, kjempefort, og alle har rett og slett bare vært kjempesnille med meg. Jeg kan ikke få sagt hvor fint det har vært.

Tuva er en ung, talentfull spiller, og jeg er veldig glad for at hun valgte oss. Det er åpenbart hardt for henne på treningene, men jeg føler at hun gir alt, og jeg tror det er fantastisk for utviklingen hennes. 

Hun gjør sakene sine bra, og nå er det vår jobb å implementere henne i laget. Først og fremst i Rema 1000-ligaen, men hun må være klar til å bidra i alle kamper. Hun er veldig entusiastisk, og viljen og driven hennes er på et ekstremt høyt nivå. Nå må vi bare jobbe videre med det tekniske, med det taktiske, og at hun skal utvikle fysikken sin videre. 

Dersom hun fortsetter på samme måte, og fortsetter å jobbe hardt, så har vi alle muligheter til å sammen å skape en veldig god spiller i fremtiden.

Tomas Hlavaty

Og på banen?

Både på og utenfor banen har det vært helt strålende. Jeg liker at de andre spillerne allerede nå har forventninger til meg, og stiller krav, selv om jeg er ung. De lar meg ikke slippe unna, og det har vært veldig deilig. Jeg vil bli satt krav til, og jeg vil være med å prestere.

Hva har den største forskjellen vært på håndballbanen fra din tidligere hverdag?

Styrkeforskjellen er definitivt den største forskjellen. Inne på linja, der jeg står og kriger, er det en kjempeforskjell fra det jeg har vært vant til før. Jeg må være sterk i kroppen hele tida, og jeg må være mentalt forberedt på absolutt alt som kan hende.

Hva med veien videre?

Vet du noe, den blir dødsbra uansett hva som skjer. Dersom det blir mye spilletid er det fantastisk, men jeg lærer uansett ekstremt mye på trening og utenfor banen. Jeg gleder meg så sykt mye til fortsettelsen.