Nervedrama – avansementet ble sikret i siste sekund – Vipers

Nervedrama – avansementet ble sikret i siste sekund

Utgangspunktet foran et utsolgt Aquarama var klokkeklart. Dersom Vipers unngikk tap, ville plassen i kvartfinalen i denne sesongens Champions League-turnering være sikret. Med ettmålstap ville kampen gå til straffekast, mens tap med mer enn ett mål ville sende Debrecen videre i turneringen.

Og kampen startet på verst tenkelig måte for hjemmelaget. Nina Szabo, som var den store spilleren i kampen forrige helg også, brøt først gjennom Vipers-forsvaret og satte ballen i mål bak Katrine Lunde, før hun stjal avkastet og satte også den ballen i mål bak Lunde. 0-2 nesten før publikum hadde funnet setene sine.

Nå ble hjemmelaget halsende etter. Anna Vyakhireva reduserte til 1-2, og Jana Knedlikova til 2-3, men etter 7 minutters spill ledet bortelaget 2-5. Etter 13 minutter tok Tomas Hlavaty omgangens første timeout. Da var stillingen 3-6, selv om Katrine Lunde hadde gjort hele fire redninger.

Timeouten gav responsen Hlavaty ønsket, og like etterpå sto det 5-6 etter at Anna Vyakhireva hadde plassert ballen i buret til Gabrijela Bartulovic i Debrecen-målet. Bartulovic var en av omgangens store profiler, og hun stoppet ikke før hun hadde reddet ni Vipers’ forsøk.

For Vipers mistet kontakten igjen ganske fort. Inn mot pause økte ledelsen fort fra to måls forsprang til at bortelaget ledet med fem. Da hadde Nina Szabo satt seks av syv forsøk i nettet bak Katrine Lunde, mens Anna Vyakhireva, som var Vipers’ toppscorer ved halvtid, sto med fem mål på 10 forsøk.

Da pausesignalet gikk sto det 10-15 på lystavla i Aquarama, og dersom Vipers skulle avansere i turneringen krevde det en voldsom opphenting etter pause. Men de rosa superjentene slet i åpningen av den andre omgangen.

Katrine Lunde var sterkt delaktig i at Vipers gikk videre i Champions League

For forspranget ble ikke mindre. Debrecen var minst like gode som Vipers, og det var som en ugjennomtrengelig mur i midtforsvaret til ungarnerne. I tillegg fortsatte Bartulovic storspillet fra den første omgangen, og hadde gjort to et par gode redninger.

Da Zoltan Szilagyi tok omgangens første timeout hadde nettopp Anna Vyakhireva satt opp Jana Knedlikova til en kjempesjanse som tsjekkeren satte i nettmaskene. Stillingen i Aquarama var da 17-20, og stemningen i en fullsatt arena var helt elektrisk.

To og et halvt minutt måtte Szilagyi trykke på knappen igjen. Da hadde han sett Katrine Lunde gjøre en kanonredning, og Vipers vinne perioden 3-1. 20-21, og nå holdt hele Aquarama på å lette.

Etter den timeouten fulgte lagene hverandre som skygger, og ingen klarte å stoppe motstanderen fra å sette ballen i mål. Men så, etter 19:45, tok de rosakledte ledelsen for første gang i kampen. Anna Vyakhireva satte et straffekast i mål etter at Jamina Roberts hadde blitt stoppet med ulovlige midler.

Herfra og ut var det ingen i Aquarama som klarte å sitte stille. Lydnivået var det høyeste undertegnede har hørt i hallen noen gang, og kampen levde så til de grader. Igjen var det ingen av lagene som klarte å virkelig rive til seg initiativet i kampen, og ettmålsledelsen hoppet fra lag til lag.

Akkurat nå er det en fantastisk følelse. Denne kampen var så utrolig intens, og Debrecen spilte to veldig gode kamper. Vi måtte gi absolutt alt. Når man har så mange følelser innvendig, og hele hallen støtter deg på den måten de gjorde i dag, er det helt fantastisk å kunne score seiersmålet.

Lois Abbingh

Så, med halvannet minutt igjen på klokka, klarte Debrecen å spille ballen inn til linja si. Der sto Petra Fuzi-Tovizi og kunne sette inn ett av sine to mål i kampen. Da ledet bortelaget 26-27 og det så ut som om kampen kunne gå til straffekast.

Først og fremst vil jeg gratulerer laget mitt. Vi var fem mål bak til pause, og den innsatsen og moralen de viste nok en gang er helt fantastisk. Jeg har nesten ikke ord.

Atmosfæren i Aquarama var enestående i kveld. Hver eneste tilskuer gav absolutt alt, og de hjalp oss å sikre seieren. Lois hadde «the golden touch» på slutten, og jeg er så glad på jentenes vegne. Og TUSEN TAKK til supporterne som kom for å støtte oss

Tomas Hlavaty

I det neste Vipers-angrepet fikk Sunniva Næs Andersen muligheten fra sin venstrekant. Vinkelen var ikke god, og skuddet ble stoppet av målvakten. Dersom Debrecen satte ballen i mål i det neste angrepet, ville avansementet omtrent være sikret.

Ballen havnet hos Nina Szabo, som sto notert med syv scoringer så langt, men forsøket hennes gikk i nettveggen. Med ti sekunder igjen av kampen tok Tomas Hlavaty timeout, og de rosakledte kom til å få en siste mulighet til å sikre kvartfinalebilletten.

Lois Abbingh satte inn kampens siste mål og sikret avansementet for Vipers Kristiansand

Den muligheten fikk Lois Abbingh. Nederlenderen fikk ballen i høy fart og stupte gjennom Debrecen-forsvaret. Ballen? Den gikk i mål, og Aquarama eksploderte i noen jubelscener som ikke er sett på Sørlandet noen gang. 27-27, og Vipers gikk videre med ett fattig mål etter 120 minutter med håndball. Nå venter Györ i kvartfinalen, og det kommer ikke til å bli noe mindre spennende.

Målvakt: Katrine Lunde
Venstrekant: Sunniva Amalie Næs Andersen
Venstreback: Jamina Roberts
Midtback: Lois Abbingh
Høyreback: Anna Vyakhireva
Høyrekant: Jana Knedlikova
Linjespiller: Lysa Tchaptchet