– Vi har en trener som er god på å få oss til å se framover. – Vipers

– Vi har en trener som er god på å få oss til å se framover.

Intervju med Thorey, Kristin, Marta og Kari om det å være Vipers-spiller.

 

Vipers Kristiansand er igjen på vinnersporet etter triumf mot Lada hjemme i Aquarama lørdag og en ny seier i en ellevill kamp i kvartfinalen mot Byåsen. I denne kampen fikk Vipers vist til fulle at de har en stall med mye talent. Nok en gang bidro alle spillerne på banen og Vipers hadde hele 10 målscorere i Trondheim i går onsdag.

– Jeg tror noe av grunnen til at vi har greid å slå tilbake etter to tap på rad, er at vi har mange spillere som har vært med i gamet lenge, og vi vet hva som skal til for å heve oss, forteller Kristin Nørstebø. Som gjorde en god kamp mot Byåsen i går med bl.a. 4 scoringer.
– I tillegg synes jeg vi er gode til å ha fokus på våre egne arbeidsoppgaver inn mot ny kamp, og ikke dvele på kamper vi ikke lenger får gjort noe med. Så er det liten tvil om at vi har mye kvalitet i laget.

– Det er alltid kjipt å tape, kommenterer Marta Tomac, som ble kåret til banens beste spiller i gårsdagens kamp.  – På hver eneste trening ønsker vi å bli litt bedre, og det samme gjelder for kampene. Vi har en trener som er god på å få oss til å se framover og hele tiden tenke på neste oppgave. I tillegg er alle jentene alltid revansjesugne og ønsker å vise hva vi virkelig står for. Sesongen kommer garantert til å svinge, så dette er gode egenskaper vi har innad i laget som bidrar til å snu motgang til medgang.

– Vi prøver hele tiden å bli bedre, og kjemper i hver kamp for å få ut det vi er gode for, forklarer Kari Brattset som hadde hele fem scoringer i førsteomgang i går.  -Noen kamper går det ikke like bra, men det gjør oss bare enda mer trigget til å gjøre det bedre neste gang.

– Jeg synes vi er tilbake der vi var før Lada-kampen i Russland, sier Thorey Stefansdottir, som lagde de to siste scoringene for Vipers mot Byåsen.  –Dvs at vi har funnet tilbake til det nivået som vi viste tidligere i sesongen.

thorey-4

Vipers-jentene har spilt mange viktige kamper i løpet av kort tid den siste måneden. Det har blitt lite hvile og liten tid til å forberede seg mentalt til hver motstander.  Dette er en viktig erfaring å føle på kroppen for jentene som de vil ta med seg videre.

– Vi har spilt mye i det siste, men jeg hadde en god følelse foran Byåsenkampen, sier Kari Brattset.  – Vi hadde kanskje et psykologisk overtak i forkant fordi vi vet at vi kan slå dem hvis vi spiller vårt beste.

– Jeg snakket faktisk med Kristin om dette dagen før kampen, forteller Marta Tomac. – At jeg ikke hadde noe følelser eller nervøsitet i forbindelse med kampen, og  jeg var litt usikker på om der var en bra ting eller en dårlig ting. Det eneste jeg visste var at det uansett kom til å bli en tøff kamp, noe som viste seg å stemme.

– Jeg synes vi kom til kampen med god selvtillit etter god seriekamp mot Byåsen sist og vi hadde full tro på at vi skulle klare denne oppgaven, kommenterer Thorey Stefansdottir.  – Det var veldig bra humør i laget før kampen. Det er også så gøy å spille såpass viktige kamper som kampen i går!

– Hvis noen hadde sagt før sesongen at vi skulle dra i land to ett-målsseiere i Trondheim hadde jeg nok smilt litt, forteller Kristin Nørstebø. – Jeg er utrolig stolt over at vi har greid å reise opp dit og tatt så viktige og gode seiere. Det er ikke mange lag som slår Byåsen på hjemmebane. De har en utrolig hjemmestatistikk.

 

Vipers tok tidlig kommandoen i kampen mot Byåsen og ledet 14-9 midtveis i første omgang.  Men Trondheimsjentene kom tilbake og etter 38 minutter ledet de kampen 23-19.  Vipers slo tilbake og kampen var jevn helt til det gjenstod to minutter da Thorey Stefansdottir sørget for to scoringer på rad som gjorde at Vipers kom foran 33-31 og dro det lengste strået i en jevn kamp nok en gang.

– Det er alltid tøft å spille mot gode lag som Byåsen, kommenterer Marta. – Det er et av Norges beste lag, så motivasjonen for å gjøre der bra er stor i kamper som dette. Personlig synes jeg det er litt rart å møte Byåsen i Trondheim Spektrum. Dette er en hall jeg har vokst opp i, og som har vært «mitt andre hjem» i mange år. I tillegg er alle spillerne gode venner av meg. Storesøstra mi spiller også der. Men dette er glemt med en gang dommeren blåser i gang kampen, og da handler alt om å vinne og ikke om hvem som står på motsatt banehalvdel. Men når man vinner en jevn kamp på sin gamle hjemmebane er det alltid gøy. I går hadde vi en ordentlig lagseier, og det er de beste seirene!

– Det er alltid spesielt å spille i Trondheim Spektrum, forteller Kristin. – Byåsen som arrangør er flinke til å lage en god ramme rundt kampen og Byåsen spiller alltid med en enorm entusiasme. Derfor er det ekstra gøy og deilig å vinne! En av de beste borteseieren man kan få!

– Byåsen har et bra lag med bra trøkk, sier Thorey. – De spiller med et høyt tempo noe som også vi gjør – og det fører til at kampene mellom Vipers og Byåsen ofte blir ganske livlige og høy intensitet-kamper. De har også bra en hall, men jeg kunne ha ønsket meg flere tilskuere i hallen i går.

 

Vipers Kristiansand har vist i flere kamper at det er mange som slåss om spilletid i laget.  Dette er utvilsomt en styrke når det over en lang sesong skal spilles opp i mot 50 kamper.

– Vi har en god stall med mye ulike kvaliteter i laget, sier Kristin Nørstebø. – Vi har spillere med mye hurtighet og fart og vi har spillere med mye ”håndball-smartness”. I tillegg er vi gode i forsvar og har gode målvakter. Jeg er sikker på at vi kommer til å bli bedre og bedre. Jeg synes vi har kommet langt til tross for at vi er mange nye spillere og at det er innført en god del nye spillsystemer.

– Vi har veldig bra bredde i stallen og nesten 2 spillere i alle posisjoner som kan bidra i alle kamper, sier Thorey Stefansdottir. – Jeg mener vi har en av den beste, om ikke den beste bredden i Norge og det må vi være flinke til å bruke!  Ellers er det veldig bra trøkk i laget, vi har en godt organisert lagledelse, stemningen i klubben er rå, og ikke minst vi har en kjempebra hjemmebane.

– Vi har et veldig sterkt lag med flere gode spillere på alle posisjoner, sier kaptein Kari Brattset. – Det gjør at motstanderen ikke bare kan ta ut eller forberede seg på én spiller. Det vil bare åpne mer rom for andre. Styrken vår er god bredde i stallen, bra fysikk og en ekstrem vinnervilje.

–  Jeg tror ikke at noen av jentene egentlig tenker på hvem som skårer målene, så lenge vi gjør en god kamp og vinner, mener Marta Tomac. – I går ser vi at det er flere spillere som er gode til å sette ballen i mål. Dette er selvfølgelig en stor fordel, for da blir vi enda farligere og det blir vanskelig å forsvare seg mot oss.

forsvar-kristin-og-kari

Det har vært en voldsom interesse og entusiasme rundt Vipers Kristiansand så langt denne sesongen. Det at Vipers har sagt at laget i løpet av 3 år skal være best i Norge har blitt lagt merke til, ikke bare innad i håndballmiljøet.  Vipers-jentene får dermed en helt annen oppmerksomhet denne sesongen enn tidligere.

– For min egen del er det fremdeles uvant med så stor entusiasme og interesse fra omgivelsene, sier Kristin Nørstebø. – Stort sett er det veldig gøy, men det krever litt ekstra mental styrke i de periodene det ikke går så bra. Det prøver jeg fremdeles å vende meg til.

– Det er bra det blir forventet mye av oss, det betyr at de syns vi er gode, sier Kari Brattset. – Jeg tror nok flere kan kjenne litt på presset, men mest i positiv forstand. Vi ønsker å prestere og innfri på alle arenaer.

– Press er en del av sporten, og den skal vi takle, mener Marta Tomac. – Selvfølgelig merker man at det er flere og flere som forventer mer av oss. Men sånn skal det være. Synes det er mer moro at folk forventer noe, for da betyr det at det er engasjement og interesse rundt laget. Det betyr at de har trua på oss og at de synes vi er gode. Så det er bra. Men så lenge forventningene ikke blir større en støtten vi får, så skal vi takle det meste.

– Jeg føler vi har mye oppmerksomhet på oss i år, kommenterer Thorey Stefansdottir. – Forventningene om gode resultater er der, selv om det foreløpig ikke er et krav om at det blir gullmedaljer allerede i år. Jeg føler folk har trua på oss og at vi med tiden kan bli Norges beste håndballlag. Det er gøy. Men jeg føler også at folk skjønner at det tar tid å bli et topplag. Så for meg så føles det mer som støtte og tro på oss – heller enn press.

marta-2

I morgen fredag 28. oktober kl. 09.00 foretas trekningen av semifinalene i NM.  Denne streames direkte på handballtv.com. Vipers mulige motstandere er Tertnes, Larvik eller Sola.

– Så lenge vi får hjemmekamp og har publikum med oss i ryggen, kan vi slå hvem som helst, mener Kari.  – Det er noe spesielt med cupfinalen i romjulen. Det er alltid god stemning og det hadde vært ekstra gøy hvis ØIF Arendal også kommer dit så vi får to lag fra Sørlandet i Spektrum!

– For meg er det det samme hvem vi møter i semifinalen, bare vi får hjemmekamp, sier Thorey. – Larvik vil være like gøy å spille i mot i ett fullsatt Aquarama som i Spektrum. Det vil være årets julegave og bli en fantastisk romjul om vi kvalifiserer oss til NM-finalen.

– For meg spiller det ingen rolle hvem vi trekker, sier Kristin. – Jeg drømmer bare om at vi skal ta oss til finalen i Oslo Spektrum foran en fullsatt Aquarama. En NM-finale er en stor gulrot for hele laget og menneskene rundt klubben, og jeg har veldig lyst til å komme dit!

– Jeg personlig ønsker å unngå Larvik, sier Marta. – Det hadde vært mer gøy å møte de i en eventuell finale. Men en semifinale blir alltid tøff, uansett hvem som står på motsatt banehalvdel. Å spille finale i NM er stort, og det ønsker nok også Tertnes, Larvik og Sola å oppleve. Så uansett motstander blir det ingen «walk over» i semifinalen.
– Det hadde vært helt fantastisk å nå finalen med Vipers! Det er jo en drøm å kunne oppleve det. Men da gjelder det å gjøre en god semifinale, så kan fort drømmen bli en realitet. Det hadde vært ekstra gøy om begge lagene fra Sørlandet hadde nådd en finale, da tror jeg det vil bli en vill stemning i Spektrum 29.desember.

 

Fotograf Terje Refsnes