– Drømmen til ei vågsbygdjente er å ta alle stegene innenfor samme klubb. – Vipers

– Drømmen til ei vågsbygdjente er å ta alle stegene innenfor samme klubb.

Intervju med Vipers talentfulle venstrekant Hanne Andve.

.

30. januar 2017.

 

Hanne Andve tilhører den gylne 96-årgangen som dominerer i 2. divisjon for Våg denne sesongen.  De var også nær å nå finale i J20-NM før jul, men Oppsal ble for sterke i semifinalen. Hanne begynte å spille håndball da hun var 8 år gammel og har alltid spilt i Våg.

– Jeg har spilt venstrekant fra jeg var liten og da vi var små likte jeg å utnytte at mange lag satt sine nyeste spillere på kant, forteller Hanne Andve.  – Kant ble min favorittposisjon hvor jeg elsket å finte.

 

De siste sesongene har Hanne trent med Vipers Kristiansand og hatt flere innhopp i Grundigligaen samtidig som hun har trent og spilt med Våg.

– Jeg debuterte for Vipers da jeg var 17 år i april 2014 da de hadde to skadede kanter i sluttspillet.  Rundt nyåret 2015 ble Sanne Bak skadet og jeg kom inn i troppen fast og fikk en del innhopp. Sesongen 2015/16 var jeg med i troppen i alle kampene og fikk spilletid jevnt gjennom sesongen, spesielt etter nyttår, hvor jeg fikk en del spilletid både i serien og i e-cupen. Høydepunktet var nok da jeg ble toppscorer mot Krim.

– I løpet av en vanlig treningsuke følger jeg for det meste Vipers sin plan, men om Vipers har en fysisk økt dagen etter kamp trener jeg både fysisk og håndball med Våg etter det. Er det viktige kamper med Våg blir det gjerne flere treninger med Våg. I tillegg er vi så heldige at vi får terpe mot Vipers med Våg laget vårt opp mot kamp.


Våg-jentene avbildet foran møtet med Hokksund 29/1-17. En kamp Våg vant 34-20.

Hanne Andve er sammen med Karoline Olsen toneangivende i årets Våg-mannskap.  Våg leder 2. divisjon med samme poengsum som Grane Arendal.  På femten kamper har det blitt 11 seire, 3 uavgjort og bare ett tap.  I snitt scorer Våg-jentene 30 mål i hver kamp.

– Da vi gikk inn i sesongen hadde vi ikke så mange konkrete mål i og med at det var en ny serie og vi var veldig i tvil om nivået. Samtidig har vi alltid lyst til å vinne og rykke opp, men dette var ikke noe konkret mål fordi vi trodde denne sesongen ble litt for tidlig. Etterhvert som sesongen har gått er det nå umulig og ikke drømme om opprykk.

– Jeg har vært med siden vi startet damelaget i 4. divisjon og det hadde vært utrolig gøy å være med helt opp til 1. divisjon!

– Målsettingen min som håndballspiller er å bli så god som jeg kan bli, fortsetter Hanne Andve.  Jeg er opptatt av å utfordre meg seg som spiller og så se hvor langt jeg kan nå etter hvert som jeg mestrer målsettingene mine.

– Jeg har lært meg å sette mål som utfordrer meg selv til å bli en bedre spiller istedet for å sette konkrete mål med f.eks spilletid eller landslagsspill. Som spiller kan du ikke påvirke disse tingene annet enn å utvikle deg til en bedre spiller samtidig som du alltid skal ha litt flaks på veien.

– For meg er det de målsettingene som ingen kan ta fra meg i å klare de viktigste. Nå jobber jeg blant annet med å bli en mer stabil skytter i etablert angrep og føler jeg tar små steg hver dag.

 

Vipers Kristiansand er usedvanlig godt stilt med gode venstrekanter denne sesongen.  Vilde Jonassen, Sanne Bak, Karoline Olsen og Hanne Andve kjemper om spilletid på samme posisjon.  Når Hanne har fått spilletid i Grundigligaen etter jul, har det vært som avlaster for Thorey Stefansdottir på høyrekant.

– I år fyller jeg 21 år noe som betyr at jeg ikke lenger kan gå som jeg vil mellom divisjonene, som denne sesongen. Jeg har veldig lyst på mest mulig spilletid i Vipers og vil gjøre det jeg kan for å få det videre i sesongen.

– Jeg er opptatt av å utfordre meg selv videre og derfor ville det være ideelt og ihvertfall spille fast i 1. divisjon neste sesong. Fokuset mitt akkurat nå er å gjøre det jeg kan for at Våg blir en 1. divisjonsklubb, så må jeg ta en avgjørelse når jeg vet utfallet. Jeg har heller ikke snakket med Vipers eller Våg enda om hva de tenker om kommende sesong.

Hanne er en flittig målgjører på Våg og har på 15 kamper hele 121 scoringer.  Hun har utviklet seg til å bli en superkontrer og har et snitt på 8 mål pr kamp.

– Jeg drev med friidrett fra jeg var 10 år til jeg var 18 år. Men jeg var ingen sprinter, og det var 7-kamp og langsprint som var mine styrker. Så hurtigheten min kommer fra trening, men noe av det er jeg nok så heldig at jeg har medfødt. Samtidig er det å tjuvstarte noe jeg har blitt flink på og jeg står alltid og leter etter muligheten til å starte i kontra.

– Det er heller ikke til å legge skjul på at jeg har et ekstremt godt samarbeid med målvaktene, kanskje spesielt med Elisabeth Rosenvold som tuller med at hun leser hvor jeg vil ha ballen på blikket mitt. Med målvaktene som leser bevegelsene mine og kaster fantastiske langpasninger handler det for meg bare om å sette ballen i mål. Jeg tipper ca 60% av scoringene mine er i kontra.

Hanne forteller videre at hun trives veldig med treningshverdagen hun har i Våg og i Vipers.

– Jeg får god matching samtidig som klubbene samarbeider og passer på at det ikke blir for mye.  Det å ha to kamparenaer, en hvor du har muligheten til å bygge erfaring og selvtillit som du kan ta med deg opp i eliten er utrolig positivt. Vi har behov for mer kampmatching enn noen minutter i eliteserien og derfor er vi avhengig av godt samarbeid, noe jeg syntes det absolutt har vært!

– Det er ingen tvil om at drømmen til ei vågsbygdjente er å ta alle stegene innenfor samme klubb, og det ville vært utrolig gøy å etablere seg i eliteserien her. Jeg tror også man må utenlands for å finne et sted med de rammene vi har her.

– I Aquarama har vi alt vi trenger, om det er håndball i hallen eller restitusjon i iskulpen i badelandet. Samtidig så har vi et ekstremt dedikert trenerteam som er der for hver enkelt spiller på detaljnivå, ikke bare på håndballdelen men også den fysiske. I tillegg er jo jeg så heldig at jeg har vel så dedikerte trenere i 2. divisjon og får dobbelt opp.

– Publikum og engasjementet i Kristiansand er helt utrolig, og det er når vi reiser rundt i Norge vi ser hvor godt vant vi er her. Et fullsatt Aquarama er ingen selvfølge og vi er derfor veldig opptatt av at publikum vet at de er utrolig satt pris på, avslutter Hanne Andve entusiastisk.

.

Foto:  Terje Refsnes.