– Jeg er opptatt av helheten. 24 timers utøveren! – Vipers
Foto: Trond Sørøy

– Jeg er opptatt av helheten. 24 timers utøveren!

Vipers har i hele høst stilt med fulltallig spillertropp til hver kamp. Hva er hemmeligheten?!

Onsdag 8. november 2017.

 

Vipers Kristiansand er nå inne i sin mest hektiske periode denne høsten.  I løpet av en uke har de spilt tre bortekamper med lange reiser i forkant og etterkant i Tyskland og på Hamar.  Og allerede fredag venter Metz i Champions League-oppgjør i Aquarama.  Med så mye aktivitet er det viktig at man er 24 timers idrettsutøver og får lagt inn riktige doser med fysiske økter mellom slagene.

Vipers.no tok en prat med fysisk trener Ole Bjerkeset Kristiansen om hvordan han og spillerne har jobbet denne høsten.

 

Emilie Hegh Arntzen.

 

Hektisk periode.
– Vi har vært inne i og er fremdeles i en hektisk periode, innleder fysisk trener Ole. – Dette er en ny utfordring for alle sammen, legger han til. – Dette er nytt for de fleste spillerne, for trener-teamet og klubben.
– Men på mange måter synes jeg vi har taklet det bra!  Vi spiller 15 kamper på 40 dager, forteller Ole. – Det vil si at det er 2-3 dager mellom hver match.  I tillegg kommer det reisedager innimellom her. Både til Europa og rundt i Norge.

 

24 timers utøveren.
– Min jobb og det jeg er mest opptatt av, er naturligvis den fysiske formen til jentene, forklarer Ole. – Det er flere faktorer som spiller inn på den fysiske formen til en spiller!

Mange  ‘utenforstående’ ønsker å vite hvilke øvelser vi gjør – hvor mange reps og serier vi kjører. Hvor mye belastning vi har osv. Disse tingene er selvfølgelig viktig. Men jeg er mer opptatt av helheten, understreker Ole. -24 timers utøveren.

 

Jeanett Kristiansen.

 

 

– Her nevner jeg noen faktorer som er helt avgjørende:

 

Søvn/hvile/restitusjon.
– Dette er viktig! påpeker Ole.  – Jentene må ta ansvar selv her – med tanke på nok timer søvn, tilføyer han. – Det kan være utfordrende etter en dårlig kamp-prestasjon for eksempel.
– Personlig mener jeg det er viktig å gjøre ting som gjør at DU hviler/restituerer best mulig. Alle er forskjellige her.  Det er ikke sykkel i 45 min som er det beste alternativet for alle. Men for noen funker det bra, absolutt, sier Ole. – For andre kan det være å gå en tur ute i frisk luft. Andre alternativer kan være behandling/massasje, badstu/isvann, eller en rolig økt med basistrening og aktiv bevegelighet.

 

Karoline Olsen.

 

Kosthold/ernæring.

– Her har jentene et stort ansvar selv. Hvor det aller viktigste er å få i seg nok mat og kalorier. Blir man liggende i underskudd over lang tid, i en tøff periode med høy belastning, så kan det få konsekvenser, sier Ole advarende. – Med tanke på skader og sykdom blant annet. Samt overskudd/energi.  Selv om man ikke har matlyst etter tøffe kamper og treninger, så må man finne løsninger på å få ned mat og energi.

 

Kvalitet på de fysiske øktene.
De fysiske øktene må planlegges godt og gjennomføres med 100% kvalitet og med rett fokus, understreker Ole. – Dette kan være utfordrende etter en kamp som ikke har gått så bra – hvor man er sliten i både kropp og i hodet.

 

Benytte seg av behandling/massasje etc.
– Spillerne har mer eller mindre fri tilgang til dette. Her må alle prøve så godt det lar seg gjøre å være i forkant på dette. Noen er superflinke på det, imens andre venter helt til de «må» ha behandling.

 

Kristin Nørstebø.

 

God oppvarming/forberedelse før trening og kamp.
– Å gjøre gode forberedelser er spesielt viktig hvis man har sittet stille over lang tid på buss, på flyplasser osv.

Man kan ikke slurve med det som er helt basic! påpeker Ole.  – Man må ALLTID gjøre de forberedelsene som er viktig for DIN kropp, legger han til. – Noen spillere har utfordringer med skuldre, andre med knær eller legger eksempelvis.
– De fleste får øvelser som skal gjøre de områdene på kroppen man eventuelt sliter med, så kamp- og treningsklare som mulig. Her er også aktiv behandling, strøm eller massasje alternativer som blir brukt, forteller Ole.

 

Lite skader i troppen.
– Per dags dato, bank i bordet, så har vi kun 1 spiller ute med skade. Den er ikke alvorlig, men vi ønsker ikke å ta noen unødvendige sjanser. I tillegg er Marta ute med langtidsskade, men hun er på god vei tilbake! forteller Ole.

 

Kampklare spillere.
– Vi har hatt noen småting her og der, og litt sykdom i ny og ne, men det må man regne med i en prestasjonsgruppe som er oppå hverandre hele tiden. Likevel har samtlige vært kampklare til enhver tid, og det er det aller viktigste!

– Mye riktig har vi gjort, men vi kan bli så utrolig mye bedre! Og det skal vi bli også, lover fysisk trener Ole.

 

Tonje Refsnes.