«Det har vært utfordrende.» -Gjekstad – Vipers

«Det har vært utfordrende.» -Gjekstad

Denne sesongen har vært utfordrende på flere måter. Alle skadene som har oppstått har gitt enorme belastninger på enkeltspillere, samtidig har det gitt utfordringer med tanke på å bygge gode relasjoner mellom spillerne.

Anne Marie Meyer-Myklestad er fysioterapaut og videreutdannet som manuellterapaut. Idrettsskader er et av hennes hovedfelt, og hun har vært en del av det medisinske teamet til Vipers siden 2018/19 sesongen. Videre jobber hun med med alle plager innenfor muskel og skjelettapparatet hos Sørlandsparken Tverrfaglige Helse.

-I fjor sommer økte vi det medisinske personalet fra tre til fire personer, sier Anne Marie. Det har føltes veldig riktig da det har vært en sesong preget av skader. Det har gjort det mulig for oss å være med Vipers på både serie, cup og Champions League-kamper. Det gjør at jentene blir fulgt opp tettere, og det blir enklere for oss å oppdage belastningsskader tidlig. Det er viktig å sette inn tiltak tidlig nok for å redusere ytterligere alvorlig skade, samt for å redusere skadeperioden. 

Skadelisten til Vipers har virket endeløs denne sesongen, og i de verste periodene har kun elleve spillere vært tilgjengelig. Meyer-Myklestad forklarer

-Vi, som lag, er i en unik posisjon med tanke på hvor mange spillere vi har på det norske landslaget, samt med deltakelse i Champions League.  Om man ser på antall kamper totalt i Rema 1000-ligaen, Champions League, og i cuper, er totalbelastningen på spillerne meget høy.  I tillegg kommer mesterskap og samlinger med landslaget for enkelte spillere. Sesongen 19/20 har blitt preget av lite restitusjon og høy kampbelastning, noe som gjenspeiles i årets skadeutfordringer. 

Ragnhild Valle Dahl er en av spillerne som har mistet deler av sesongen pga skader.

-Anne Marie fortsetter: Regelmessig vurderer det medisinske personalet forskjellige tiltak for skadeforebygging. Der diskuteres det hvordan man på best mulig måte kan forebygge skader, og hvordan man på en trygg og god måte kan få skadde spillere tilbake i aktivitet fortest mulig. Vi søker hele tiden etter måter å bli bedre på og måter å forhindre skader på. Vi kommuniserer godt innad i teamet, vi følger opp spillerne tett igjennom samtaler og undersøkelser, også jobber vi tett med forebygging sammen med Ole «Elo» Bjerkeset Kristiansen på Vipersakademiet.

Bjerkeset Kristiansen er daglig leder for Vipersakademiet, treningssenteret der Vipers-spillerne gjør sin fysiske trening i hverdagen. Når det kommer til forebygging av skader, er samarbeidet mellom Elo og det medisinske personalet uhyre viktig.

-Kommunikasjonen oss imellom fungerer utrolig bra, sier Kristiansen. Vi har daglig kontakt for å gjøre det mulig å følge opp spillerne på best mulig måte. I tillegg får jeg en rapport hver gang en spiller har vært til behandling eller medisinsk undersøkelse. Det gjør det mye enklere for meg å sikre at spilleren får riktig trening og stimuli.

Hovedoppgaven til Vipersakademiet er å forebygge skader, og Elo forklarer at man fokuserer mest på de tingene man kan gjøre noe med.

-Vi prøver å overleve hver eneste sesong. Det vi kan gjøre noe med er ernæring, hvile, søvn, belastningsstyring, riktig trening også videre. For det er ingen tvil om at belastningen er stor. For en spiller i en Champions League-klubb, som i tillegg figurerer på ulike landslag, er det nesten umulig å holde de borte fra skader.

Ole Gustav Gjekstad sier at det har vært utfordrende med alle skadene denne sesongen.

Også Vipers sin trener, Ole Gustav Gjekstad, har kjent på utfordringene ved å ha så mange skader.

-Det har helt klart vært utfordrende. Siden vi har vært så få spillere har det vært vanskelig å få så god kvalitet på treningene som jeg har ønsket. Men til tross for det syns jeg vi har kommet oss greit ut av kampene.

-Vi har hatt en del uflaks, fortsetter Gjekstad, med et par fingerbrudd og litt slikt, men vi har også hatt en del belastningsskader. De skadene kan komme av langvarig belastning på enkeltspillere. Det har blitt mye på mange, og da spesielt på landslagsspillerne våre.

Å vinne cupgull og seriegull på den måten jentene har gjort, med tanke på de utfordringene som har vært, er intet mindre enn imponerende. Ett av sesongens hovedmål var naturligvis å nå kvartfinalen i Champions League, men det ble dessverre for tøft denne sesongen.

Etter at sluttspillet i Rema 1000-ligaen ble avlyst kan både spillere, trenere, og øvrig støtteapparat allerede nå begynne jobben mot neste sesong. Forhåpentligvis har Ole Gustav Gjekstad flere strenger å spille på når håndballen begynner å rulle igjen på sensommeren.