«Alt jeg ønsket var å spille håndball.» -Tonje Refsnes – Vipers

«Alt jeg ønsket var å spille håndball.» -Tonje Refsnes

Det kommer mye fint fra det Indre Agder. Tonje Refsnes, vår egen innlandsjente, har vært i Vipers siden 2014, og hver gang hun tar på seg den rosa drakta vet man hva man får. Refsnes leverer alltid på et stabilt høyt nivå, og hun legger alltid igjen absolutt alt på banen.

-Som liten var jeg ei stille og rolig jente. Jeg er midt i en søskenflokk på tre jenter, og konfliktsky som jeg var tok jeg som regel rollen som fredsmegler dersom de to andre kranglet. På håndballbanen var jeg ivrig på både godt og vondt. Jeg ga absolutt alt, ville gjerne vinne, og forventet full innsats fra alle på laget.

Tonje fortsetter: utenfor håndballbanen drev jeg med mye forskjellig, som man gjerne gjør i ei lita bygd. Både korps, fotball, piano, kor, og innsats i Røde Kors ble prøvd med vekslende hell.

Otra IL er en typisk breddeklubb som man finner i ei lita bygd. Dugnadsånden står sterkt, og hele bygda stiller opp for å hjelpe til. Tonje forteller om et bra samhold som tok vare på alle.

Tonje under Grane Cup 2007, som Otra IL-spiller. Foto: Terje Refsnes

-Tiden min i Otra IL ville jeg ikke ha vært foruten. Evje er et lite sted, hvor så å si alle driver med idrett. Det å kunne gå en lørdag i Otrahallen fra morgen til kveld hvor alle, uansett alderstrinn, heiet på hverandre var helt magisk. Selv om vi ikke trente så mye sammen, hadde vi et vanvittig godt samhold.

-Alt jeg ønsket var å spille håndball, forteller Tonje. Det var, og er fortsatt, det gøyeste jeg vet. Og jeg var heldig som fikk lov til å være med å trene med både eldre jentelag og noen guttelag. Jeg var veldig heldig som hadde gode og ivrige trenere hele veien.

Tonje vokste seg fort for stor for Evje og Otra IL. Ambisjonene var høyere enn det, så turen gikk til Kristiansand og Randesund.

-Jeg flyttet til Kristiansand som 16-åring for å spille for Randesund, samtidig som jeg gikk på idrettslinja ved KKG. For ei hjemmekjær jente var det en voldsom forskjell fra Otra IL, Evjes idrettslag, som hadde vært hjemmet mitt hele livet.  Overgangen til en mer profesjonell hverdag med Bringserien, Norden Cup, og fysisk trening var stor, men jeg ble fort vant til det.

-I tiden i Randesund fikk jeg mange muligheter, fortsetter Tonje. Samarbeidet mellom bydelsklubben og Vipers har alltid vært bra, og allerede i min første sesong i Randesund var det Vipers-spillere som trente med oss. I 2011 spilte begge klubbene Skjærgårdscup, og jeg fikk lov til å spille en kamp for Vipers.

Tonje i fint driv som Randesund-spiller under Norden Cup 2010. Foto: Terje Refsnes

I 2014 tok Gunnar Pettersen over som Vipers-trener. Samtidig tok Tonje Refsnes tok steget fra Randesund til Vipers. Etter å ha hospitert på trening i et par år kom kontrakten på bordet den sommeren.

-Siden jeg kom til Vipers har det skjedd utrolig mye. Gunnar [Pettersen] dro med seg mye ståhei, og skapte engasjement både i og utenfor klubben. Hele veien har klubben utviklet seg og blitt mer profesjonell. Alt fra reiser til trening og oppladning har blitt optimalisert, og når man ser hvilke spillere Vipers trekker til seg nå er det helt fantastisk. Det viser at de hårete målene som ble satt for noen år siden har gjort Vipers til en attraktiv klubb som gode spillere vil spille for.

Tonje kontrer inn en scoring for Vipers mot Follo tidligere denne sesongen. Foto: Terje Refsnes

Utenfor banen er Tonje ei samfunnsengasjert jente, som har en jobb i Blå Kors i tillegg til satsningen på håndball.

-Akkurat nå er jeg konstituerende virksomhetsleder for Blå Kors Ung, det vil si ungdomsvirksomheten til Blå Kors. I tillegg er jeg medarbeider i et folkehelseprogram hvor Blå Kors Kristiansand er ledende aktør. Nå som alle møteplasser er stengt og vi ikke har håndballtreninger har jeg tid til å være chat-vert på Blå Kors sin chattetjeneste «snakkompsyken.no». Hverdagen min i Blå Kors er veldig variert, og jeg setter utrolig stor pris på fleksibiliteten de gir meg. Det er noe jeg er helt avhengig av for å kunne drive med håndball i tillegg.

Tonje har også fått muligheten med flagget på brystet. Her under Ungdoms-OL i 2011. Foto: Terje Refsnes

I vinter signerte Vipers langtidskontrakter med flere spillere, samt Ole Gustav Gjekstad. Tonje var en av spillerne som satt navnetrekket sitt på en ny kontrakt.

-Jeg trives utrolig godt i klubben. Når jeg skulle vurdere situasjonen, og om jeg skulle signere ny kontrakt eller ikke var det mange faktorer som spilte inn. I Kristiansand har jeg jobb, kjæreste, familie, og muligheten til å spille for et av verdens beste håndballag. Nå har jeg skrevet under på en treårskontrakt, og jeg er veldig glad for at situasjonen er avklart.

Tonje Refsnes er glad for å ha signert ny kontrakt med Vipers, og alle oss i Vipers er glad for at Tonje har signert ny kontrakt med oss.