Vi er i Champions League-finalen! – Vipers

Vi er i Champions League-finalen!

For andre gang i klubbens historie skulle Vipers Kristiansand delta i Champions League-avslutningen Final4. CSKA Moskva var laget som sto mellom de rosa jentene og en finaleplass i den gjeveste klubbturneringen i verden.

Ole Gustav Gjekstad startet kampen med sine mest betrodde jenter, med en liten joker. Marta Tomac tok plass som midtback, og hadde oppgaven med å styre Vipers’ angrepsspill. Det viste seg å være et smart trekk fra Gjekstad. Tomac ikke bare styrte angrepsspillet, men hun leverte også scoringer på viktige tidspunkter.

Men lagene skulle følge hverandre tett i åpningen. Henny Reistad satt den første ballen i mål før Darya Dmitrieva utliknet. Deretter fikk jentene fra Kristiansand en alle tider mulighet til å skaffe seg en luke tidlig i omgangen.

Marta Tomac jubler for scoring mot CSKA

Katrine Lunde leverte to forrykende kamper mot Rostov-Don i kvartfinalene, og hun fortsatt akkurat der hun slapp. To redninger på rad gav Vipers-jentene sjansen til å gå opp i en 4-1 ledelse. Dessverre ble et par av mulighetene stoppet, men mål fra Marta Tomac og Jana Knedlikova gjorde at Vipers ledet med 3-1.

Det russiske laget viste også prov på god kvalitet i åpningen av semifinalen. Spesielt Antonina Skorobogatchenko viste gode takter. Den unge bakspilleren viste at hun ikke lider av skuddvegring. Gang på gang føk ballen i nettet bak Lunde. Og det var nettopp Skorobogatchenko som satt inn utlikningen til 4-4.

Etter dette ble det litt rotete i Lazslo Papp-arena. Det var tydelig at begge lagene hadde litt høye skuldre, noe som kanskje er normalt i en så viktig kamp. Men det var CSKA som håndterte nervene best i midtperioden.

Fra 4-4 scoringen ble det noen minutter der det russiske laget ledet an, og på stillingen 6-8 var det Vipers som så mest stresset ut. Men så gjorde Ole Gustav Gjekstad en genistrek.

Emilie Hegh Arntzen hadde startet kampen på benken, men nå kom den høyreiste bakspilleren inn og tok tak i kampen både offensivt og defensivt. Hegh Arntzen noterte seg for tre scoringer i andre halvdel av den første omgangen, og var en stor grunn til at kampen skiftet karakter.

Men det var først på 10-10, etter knappe 19 minutt av den første omgangen, at Vipers klarte å rive til seg overtaket igjen. Først Henny Reistad til 10-10, før to scoringer av Emilie Hegh Arntzen gav 12-10 til Kristiansandslaget.

Og duoen Reistad/Hegh Arntzen var ikke ferdig enda. Enda en scoring av Reistad før Hegh Arntzen klinte en ball i krysset gav 14-10 ledelse til Vipers med få minutter igjen til pausesignalet.

Det siste som skjedde i den første omgangen, var at Marta Tomac satt en ball i mål med tre sekunder igjen å spille. 18-12 og et fantastisk utgangspunkt for den andre omgangen. Etter hvilen ble det dog vanskeligere for jentene i rosa.

Marta, Nora, og Heidi jubler for omgangens siste scoring.

Selv om Henny Reistad og Vipers startet best etter hvilen, var det CSKA som kom til å være førende i store deler av den andre omgangen. Vipers økte ledelsen til 22-14 etter to scoringer av Nora Mørk, én scoring av Henny Reistad, og en av Heidi Løke, men så skulle det gå tråere.

Tre på rad fra det russiske laget gav 22-17 etter et par enkle kontringer skapte ny spenning i kampen. Heldigvis hadde Vipers både Henny Reistad og Emilie Hegh Arntzen. Begge to leverte scoringer i denne perioden, og sørget for at CSKA ikke kom enda nærmere enn de gjorde.

Men kampen var langt fra over, og CSKA var ikke ferdige på tross av målene fra Henny og Emilie. To mål i åpent nett og en kontringsscoring fra CSKA reduserte ledelsen ytterligere. 24-21 med 14 minutter igjen å spille.

Nå tok Ole Gustav Gjekstad en timeout, og det var riktig tidspunkt å ta en prat med jentene på. Etter timeouten var det er annerledes Vipers tom tok til parketten. Det var ikke så mye annerledes, men Vipers klarte å stoppe CSKA på de riktige tidspunktene, og begynte å lage mål der det trengtes.

Det er verdt å trekke frem et par spillere etter denne kampen. Henny Reistads ti scoringer var naturligvis høydepunktet, men blant annet Katrine Lundes meget gode kamp i buret, Hanna Ytterengs forsvarsspill, Heidi Løkes linjespill, og Emilie Hegh Arntzens skudd- og pasningsspill var av ypperste klasse.

På tross av at det lugget litt føltes det hele tiden som om Vipers hadde kontroll. Som at dette kom til å gå veien. Men man turte ikke slappe helt av. Ikke før Nora Mørk satt et straffekast i mål med kun sekunder igjen. Jubelen kunne endelig slippes løs.

Jubelscenene i Lazslo Papp-arena!

33-30 ble sluttresultatet, og Vipers er kvalifisert for finalen i Champions League for første gang. Der står Brest på motsatt banehalvdel, og du ser kampen på Viasats plattformer fra klokken 18.00.

Målvakt: Katrine Lunde

Venstrekant: Vilde Jonassen

Venstreback: Henny Reistad

Midtback: Marta Tomac

Høyreback: Nora Mørk

Høyrekant: Jana Knedlikova

Strekspiller: Heidi Løke