Vipers er Europas beste håndballag – Vipers
Vinnere Champions League 2020(/2021. Foto: Terje Refsnes.

Vipers er Europas beste håndballag

En Champions League-finale er det største en håndballspiller kan være med på som klubblagsspiller. Da Vipers Kristiansand kvalifiserte seg for finalen i går gav det mange av jentene sin første mulighet til å være med på det gjeveste Europa har å by på.

Det var første gang Vipers møtte Brest Bretagne til dyst, men det var mange av spillerne på det franske laget som var kjente for både trenerapparatet, spillere, og supportere. Sandra Toft, målvakten, er kjent både som dansk landslagsspiller, og fra tiden i Larvik. Ana Gros, superstjernen, har spilt for blant annet Metz og Györ, og har vært fast inventar på det slovenske landslaget i årevis. Og Bella Gulldén, den svenske playmakeren, kommer til Vipers etter denne sesongen.

Det er helt utrolig. Jeg kan ikke helt tro at vi klarte å gå hele veien til slutt, og å gjøre det så overbevisende også. Jeg er så stolt av hele laget.

Det må være det beste vi har gjort. Forberedelsene inn mot kampene og treningene vi har hatt har vært så sykt bra. Jeg gleder meg til hver trening, og jeg gleder meg til å utvikle meg på hver trening. Det har vi fått til som lag, med god hjelp av Ole Gustav [Gjekstad].

Jeg har tenkt på det før. Det er vemodig, men jeg er utrolig glad for at vi klarte det vi klarte denne helga. Spesielt når det var det siste for flere av oss. Jeg kommer aldri til å glemme det her.

Henny Reistad, til Viasat 4

Kampen åpnet på best mulig måte for Kristiansandslaget. Fem mål på de første fem minuttene, med kun ett baklengsmål, var den perfekte starten. Fem forskjellige målscorere ble det også; Heidi Løke, Vilde Jonassen, Emilie Hegh Arntzen, Henny Reistad, og Jana Knedlikova satt alle ballen i nettet bak Cleopatre Darleux som startet kampen i Brest-buret.

Vipers-dominansen fortsatte frem til drøye 8 minutter var spilt. To nye scoringer av Henny Reistad, og én fra Nora Mørk, gav stillingen 3-8. Da ba Brests franske trener Laurent Bezeau om timeout for å prøve å stoppe Vipers-toget fra å rulle videre.

Det lyktes Bezeau med. Fra 3-8 til Vipers gikk det seks minutter til det sto 9-9 i Laszlo Papp-arena, og det var Ole Gustav Gjekstads tur til å be om timeout. Der justerte Gjekstad forsvarsspillet, som han mente hadde vært passivt så langt, og litt på angrepsspillet.

Det har ikke helt gått opp for meg at vi har spilt Champions League-finale og grisebanka Brest. Det er helt sykt. Jeg er så utrolig stolt av hele gjengen.

Det er måten vi kommer sammen på når det gjelder som mest. Prestasjoner sammen som lag, og hvordan folk bare bestemmer seg for å slippe skuldrene ned og ha det kult. Vi er til tider veldig gode og smarte. Det gjelder å tape de riktige kampene.

Det er helt sykt. Jeg skjønner ingenting. Det har ikke helt gått opp for meg. Det er kun to ord som kan sies: Henny Reistad. Så takk for det.

Nora Mørk, til Viasat 4

Også Gjekstad hadde god effekt av timeouten sin. Herfra og ut omgangen var Vipers det definitivt beste laget, anført av Katrine Lunde i målet. Fra alle mulige posisjoner og vinkler stoppet Katrine ballen. Høydepunktet var nok en strafferedning fra den fremtidige lagvenninnen Bella Gulldén, men hun gjorde kvalifiserte redninger fra både Ana Gros, Kalidiatou Niakate, og Pauletta Foppa fra streken.

Nå tok Gjekstad muligheten til å rullere litt på laget sitt, og både Sunniva Næs Andersen, Ragnhild Valle Dahl, og Malin Aune kom inn mot slutten av omgangen. Spesielt Valle Dahl skulle gjøre seg bemerket. Den hardtskytende Romsdalsjenta noterte seg for to scoringer, og var med på å gi Vipers-jentene en 14-18 ledelse da pausesignalet gikk i Budapest.

Etter pausen fortsatte det samme. Vipers kom på banen økte fort ledelsen fra 14-18 til 15-22. To nye scoringer fra Henny Reistad, ett fra Ragnhild Valle Dahl, og ett fra Jana Knedlikova gjorde at ledelsen økte fra fire til syv mål. Nå kunne det vel ikke gå galt?

Det er helt fantastisk. Jeg hadde tårer i øynene på slutten. Det er vanskelig å beskrive hva vi har klart nå.

Jeg tør ikke la følelsene få overhånd for tidlig. Med to minutter igjen begynte noen å feire, men da ba jeg de fokusere og fortsette å spille.

Det setter en ekstra spiss på det mtp hvordan sesongen har vært for vår de. Vi har stått mer sammen og tatt de utfordringene vi har fått. Det har kanskje hjulpet oss til å være mer fokuserte.

Vi er et lite lag mtp budsjettene til de andre lagene i Final4. At vi kan vinne Champions League er helt rått. At vi kan prestere på den måten her.

Katrine Lunde, til Viasat4

Nå var det et Vipers som spilte på det trygge. Katrine Lunde plukket frem redninger når det trengtes, og Henny Reistad satt ballen i mål mer eller mindre på bestilling.  Henny skulle faktisk ikke slutte før hun hadde notert seg for smått utrolige 12 mål. 22 mål i Final4 var en helt ekstrem prestasjon fra Bærumsjenta.

Foto: Terje Refsnes

Det ble tydelig ganske tidlig i den andre omgangen at dette kom til å holde, og at Vipers kom til å bli Champions League-mestere. At Vipers er Europas beste lag i 2021. Feiringen kunne begynne sånn smått på benken.

Noe særlig større enn dette blir det ikke som klubbtrener i håndball. Det var fantastisk på alle vis. At vi står her med den største pokalen er helt utrolig, og jeg synes det er ganske fortjent med sånn resultatene har vært.

Det er fantastisk. Jeg har hatt en spillergruppe og folk rundt meg som har jobbet knallhardt hele sesongen. Det var ikke gitt at vi skulle få til å avvikle kamper og få spilt Champions League i det hele tatt. Vi har kommet gjennom det, har fått gode resultater, og har avsluttet dette på en fantastisk måte.

Det er noen som skal trappe ned å dra til andre klubber, og det er hyggelig at Linn Sulland får avslutte karrieren med en Champions League-tittel.

Vi har veldig mnage som jobber hardt i og rundt klubben. Det er mange som gjør en god jobb. VI har kommet ut av korona på et godt vis både sportslig og økonomisk. Det er imponerende hva klubben har fått til på så kort tid.

Jeg blir her. Det gjør jeg. Jeg har hatt et langsiktig perspektiv på jobben jeg gjør og spillerene jeg henter inn.

Ole Gustav Gjekstad, til Viasat4

Med medaljene rundt halsen, og pokalen i hendene, kunne jentene slippe jubelen løs. Hele klubben. Hele Kristiansand. Alle som er glad i Vipers. Alle kunne slippe jubelen løs.

Vipers’ startoppstilling:

Målvakt: Katrine Lunde

Venstrekant: Vilde Jonassen

Venstreback: Emilie Hegh Arntzen

Midtback: Henny Reistad

Høyreback: Nora Mørk

Høyrekant: Jana Knedlikova

Strekspiller: Heidi Løke