Første stikk til Vipers – Vipers

Første stikk til Vipers

Å vinne sluttspillet er kanskje det viktigste Vipers kan gjøre hjemme i Norge. Det er den eneste måten et norsk klubblag kan kvalifisere seg til Champions League gjennom hjemlig håndball. Etter å ha feid Fredrikstad av banen over to kamper i kvartfinalen var det tid for semifinalene i sluttspillet.

Ole Gustav Gjekstad valgte Molde til vår motstander, og gjestene fra Romsdalen kom til Aquarama onsdag kveld for kamp én i semifinaleserien. Tor Odvar Moen hadde kun med seg 12 spillere, men det var et heltent Molde-lag som tok til parketten i den første omgangen.

Ine Karlsen Stangvik, Moldes målvakt, har vært en viktig brikke for at Molde har kommet til semifinalen, og også i kveld gjorde målvakten en god figur. De to første Vipers-angrepene endte begge med redning fra 32-åringen. I den andre enden gav Elise Skinnehaugen gjestene fra Rosenes By ledelsen med et vakkert skudd som fløy i nettet bak Katrine Lunde.

På stillingen 1-2 pådro Sherin Obaidli seg en to-minutter etter å ha vært oppe i ansiktet til Bella Gulldén. Det var nok utilsiktet, men dommerduoen syns det kvalifiserte til en to minutter på Moldes linjespiller.

Den overtallsperioden utnyttet de rosa til fulle. 1-2 ble til 4-2 etter scoringer av Bella Gulldén, Lysa Tchatpchet, og Sunniva Amalie Næs Andersen. Faktisk skulle hele åtte Vipers-spillere notere seg for scoring før hvilen.

For etter å ha tatt ledelsen i overtallet handlet det meste om vertene nå. Katrine Lunde meldte seg på for alvor og gjorde flere kvalifiserte redninger. Ni redninger ble det for Lunde før hvilen, det samme antallet som Stangvik i Molde-målet leverte.

I andre enden av var det som nevnt mange spillere som ville være med på ballet. Flest scoringer ble det på Jana Knedlikova. Den tsjekkiske jenta leverte fire scoringer på sine fem forsøk. Tett bak fulgte Marta Tomac (3/3), Sunniva Amalie Næs Andersen (3/4) og Ana Debelic (3/5).

Lundes redninger i kombinasjon med variert angrepsspill gjorde det vanskelig for Molde. Tor Odvar Moen prøvde å benytte den lille troppen han hadde tatt meg seg til Kristiansand, men da pausesignalet gikk ledet Vipers med solide 19-12. En syvmålsledelse var akkurat som bestilt ved halvtid.

Sunniva Amalie Næs Andersen ble kåret til banens beste i Aquarama

Etter pausepraten så det ut som om det var Tor Odvar Moen som skulle få mest utbytte av tida med laget sitt. Molde kom flyvende ut av pausen, og etter 9:30 av den andre omgangen blinket alle varsellampene i Aquarama. Plutselig var Molde kun to mål bak på 23-21. Da tok Ole Gustav Gjekstad omgangens første timeout.

Gjekstads timeout hadde en viss effekt, men Vipers slet voldsomt med å finne ut av Mona Obaidlis avslutninger. Moldes bakspillerveteran leverte intet mindre enn 10 scoringer i kveldens kamp, og var den soleklare toppscoreren på tvers av lagene. Det gjorde det vanskelig for Vipers å øke forspranget sitt.

Ledelsen var stabil på 2-3 mål lenge, og Molde presset Vipers til det ytterste. Men kampen snudde omtrent halvveis i omgangen. Sherin Obaidli, Moldes meget gode linjespiller i begge ender av banen, pådro seg et rødt kort etter å ha fått tre 2-minutters utvisninger.

Jeg føler at vi har kontroll hele kampen, men vi lar de få kommet litt inn igjen i kampen i starten av den andre omgangen. Det er litt klønete. Men heldigvis vinner vi til slutt.

Det var ikke bare én ting som gjorde at Molde kom inn igjen i kampen. Det er en kombinasjon av litt slurv, at vi er litt ukonsentrerte, og at ikke presterer på det nivået vi har blitt vant til.

Sunniva Amalie Næs Andersen

Nå ble det tungt for bortelaget, og Vipers klarte å øke forspranget sitt nok til at nervene lettet noe. Og mot slutten er det et par spillere det er verdt å trekke frem. Sunniva Amalie Næs Andersen ble kåret til Vipers beste spiller, og hun ble i tillegg én av tre toppscorere for Vipers.  I tillegg til Næs Andersen gjorde både Marketa Jerabkova og Nora mørk seks scoringer.

I kampens sluttminutter kom kanskje kampens prestasjon. Bella Gulldén snudde seg 180 grader, sendte i vei en luftpasning mot Nora Mørk som hadde timet opphoppet sitt perfekt. Mørk mottok ballen og satt den utagbart for Ine Stangvik i Molde-buret. Det fastsatte sluttresultatet til 36-28 til hjemmelaget.

Vi føler at vi har relativt god kontroll til pause uten at vi storspiller, spesielt forsvarsmessig. Vi bommer på mange skudd, og burde egentlig ha ledet med mye mer enn det vi gjorde. Den andre omgangen er dårlig helt fra start av. Vi snur og vinner kampen, men det mangler mye på toppnivået. Det skyldes nok en liten utladning etter Champions League-kampen på lørdag, men vi er også nødt til å ha flere spillere som bidrar. Vi kan ikke være avhengig av at det er de samme traverne som skal inn å redde det hver eneste gang. Det kjenner jeg at er unødvendig.

Det handler om at hver enkelt må være godt nok forberedt til kamp, og at man må levere på det nivået som nå forventes innad i laget. Vi er nødt til å kunne bruke flere spillere som kan levere under press. Det nytter ikke at man bare leverer når kampen er avgjort den ene eller den andre veien, man må levere under press i de viktige kampene.

Ole Gustav Gjekstad

Til slutt var Vipers noen hakk bedre enn Molde, men ujevnheten i spillet plaget Ole Gustav Gjekstad litt. Heldigvis er det nok av nye muligheter mot nettopp Molde. Først i cupfinalen førstkommende lørdag, før kamp to i semifinaleserien spilles på bortebane torsdag 19. mai.

Målvakt: Katrine Lunde

Venstrekant: Sunniva Amalie Næs Andersen

Venstreback: Marketa Jerabkova

Midtback: Bella Gulldén

Høyreback: Nora Mørk

Høyrekant: Jana Knedlikova

Linjespiller: Ana Debelic