Første stikk til Vipers! – Vipers
Sluttspill - kvartfinale: Vipers - Byåsen 18.4.2023. Foto: Terje Refsnes.

Første stikk til Vipers!

Sluttspillfinalen i norsk håndball er kanskje den viktigste kampserien Vipers spiller i løpet av en sesong. Det er nemlig vinneren av sluttspillet i Rema 1000-ligaen som automatisk tildeles Norges eneste direkteplass til Champions League. Med Storhamar på motsatt banehalvdel var det duket for et oppgjør mellom Norges to beste håndballag i Aquarama tirsdag kveld.

Og gjestene fra Hamar, for anledningen i blå drakter, tok initiativet anført, nesten naturligvis, av Anniken Obaidli. Det var den tidligere Molde-spilleren som sto for både 0-1 og 0-2. Det siste av de to scoringene i åpent mål etter at en Vipers-utvisning tvang hjemmelaget til å spille med åpent mål.

De rosa fra Kristiansand kom ajour på 2-2 etter flotte scoringer av både Jana Knedlikova og Jamina Roberts. Anniken Obaidli var ikke helt ferdig enda, og hun noterte seg ganske kjapt for to scoringer til. Men etter 3-4 handlet absolutt alt i Aquarama om kun ett lag, og det var hjemmelaget kledd i rosa.

For 3-4 ble til 9-4. Katrine Lunde stengte igjen buret fullstendig, og bortelaget fant ikke ut av verken Vipers’ angrepsspill, forsvarsspill, eller målvaktspill. Ledelsen bare vokste, og vokste, og vokste. Fem scoringer av Jana Knedlikova gjorde henne til første omgangs toppscorer for Vipers.

Men egentlig handlet alt om Katrine Lunde. På den offisielle statistikken noterte hun seg for 11 redninger, men den teller ikke baller som går tilbake til Storhamar. På undertegnedes liste stoppet ikke Lunde før 14 redninger var notert. 65% på den offisielle statistikken er uansett helt enorme sifre.

Det høres nesten uvirkelig ut, men det var kun to Storhamar-spillere som noterte seg for scoring før halvtid. Det var naturligvis nevnte Obaidli med sine seks nettkjenninger, og Olivia Löfqvist som satt én ball i nettet bak Katrine Lunde. 17-7 ved halvtid, etter at Vipers hadde startet litt tregt, var intet mindre enn kjempeimponerende.

Etter halvtid var det samme kampbildet som i starten av kampen. Gjestene fra Hamar kom ut av startblokkene i en forrykende fart og gjorde livet surt for de rosa. Omgangens tre første scoringer sto bortelaget for, og ledelsen var redusert til 17-10 uten at publikummet i Aquarama var spesielt nervøse av den grunn.

Det ble ganske tydelig at Vipers-jentene var på en slags autopilot i denne omgangen. Det handlet om å gjennomføre kampen på en god måte, samtidig som man ikke skulle bruke mer krefter enn nødvendig.

Til slutt var det aldri noen tvil om hvem som skulle ta første stikket i sluttspillfinaleserien. Vipers, på tross av en litt treg start i begge omgangene, var i kveld mye bedre enn Storhamar, noe sluttresultatet 32-19 var et soleklart bevis på.

Etter kampen ble de fem spillerne, Ragnhild Valle Dahl, Marketa Jerabkova, Hanna Yttereng, Katarina Jezic, og Tonje Refsnes takket av et Aquarama som sto oppreist og klappet for heltene sine. Også Endre Fintland og Ole Gustav Gjekstad ble behørig takket, og vi ønsker alle syv lykke til på ferden videre.

Målvakt: Katrine Lunde

Venstrekant: Jana Knedlikova

Venstreback: Jamina Roberts

Midtback: Marketa Jerabkova

Høyreback: Oceane Sercien-Ugolin

Høyrekant: Sunniva Amalie Næs Andersen

Strekspiller: Katarina Jezic