Champions League-finale – igjen – Vipers

Champions League-finale – igjen

Én håndballstormakt på hver sin banehalvdel, for det må man ha lov å kalle Vipers Kristiansand nå, i en semifinale i Champions League, foran et utsolgt MVM Dome i Budapest. Så voldsomt mye større enn det blir det ikke i håndballsammenheng. Og det var «hjemmelaget» Györ som kom best i gang.

Det var åpenbart fra det første angrepet at Stine Bredal Oftedal hadde stått opp med riktig bein først i morges, for den norske landslagsspilleren satt et ufattelig tempo på ungarernes angrepsspill. Og nettopp angrepsspill med tempo skulle bli denne omgangens nøkkelord.

For i motsatt ende var det Marketa Jerabkova og Jamina Roberts som holdt taktstokken i åpningen. Som for Györ i motsatt ende, gjorde Vipers alt de kunne for å ta de hvitkleddes forsvar i ubalanse, og det lyktes jentene i rosa godt med.

, Det var nervepirrende for Vipers-fansen på tribunen underveis i kampen

Og kampplanen Gjekstad og teamet hans hadde lagt på forhånd gjorde at Vipers klarte å tilrive seg et forsprang. Da 10:38 var gått så Ambros Martin seg nødt til å be om timeout da forspranget faktisk var i ferd med å løpe løpsk. 5-9 etter at Jana Knedlikova hadde plassert en 7-meter sikkert i nettet.

Det Ambros Martin sa i timeouten hadde tydeligvis en effekt, for etter kun få minutter, der Sandra Toft blant annet hadde reddet et par baller, var ledelsen redusert til to mål. Det var dog så nærme Györ kom i denne fasen av kampen.

Nå skulle nemlig alt handle om de rosa jentene fra Kristiansand. Og det var et hav av spillere som meldte seg på. De neste minuttene kom det scoringer både fra Sunniva Amalie Næs Andersen, Marketa Jerabkova, Ragnhild Valle Dahl, Anna Vyakhireva, Jana Knedlikova, og Lysa Tchaptchet. Stillingen? Györ 13-20 Vipers Kristiansand.

Ole Gustav Gjekstad, i sin nest siste kamp som Vipers-trener, gir instruksjoner til spillerne sine i en timeout.

Om Ambros Martin hadde en jobb å gjøre i den forrige timeouten var oppgaven langt større da han igjen trykket på knappen med drøye seks minutter igjen av omgangen. Og dersom kampplanen tidlig i omgangen hadde vært å la Stine Bredal Oftedal sette fart mot Vipers-forsvaret, var det nettopp det Martin og Györ returnerte til.

Oftedal satt selv fire baller i nettet bak Katrine Lunde, samt at hun slapp en ball til Line Haugstedt som ble omsatt kontant i krysset. Det hjalp de grønnkledde fra Ungarn til å knappe forspranget ned fra syv til fem mål ved halvtid.

Den andre omgangen skulle, i hvert fall sett fra et Vipers-perspektiv, bli av det spektakulære og nervepirrende slaget. For Györ, med hjelp av et entusiastisk ungarsk publikum, tok opp jakten umiddelbart.

Anna Vyakhireva feirer én av sine fem scoringer.

Men selv om jakten var i gang ble ikke forspranget faretruende i åpningen av omgangen. Vipers-jentene holdt stand og gjorde livet surt for stjernegalleriet fra Ungarn. Men det er nettopp det; når man har et stjernegalleri er det alltid noen man kan stole på at tar saken i egne hender.

I den andre omgangen var det Ana Gros som meldte seg på. Etter en ganske tam forestilling før pause viste den slovenske bakspilleren seg frem etter hvilen. Og sammen med Oftedal, som noterte seg for 11 scoringer i løpet av kampen, klarte Györ å hale inn forspranget Vipers hadde skaffet seg.

Med drøye ti minutter igjen å spille sto kampen og vippet litt. Györ var kun tre mål bak, og etter et par tekniske feil fra jentene i rosa fikk de to gode muligheter til å redusere nok en gang. Men da var selvfølgelig Katrine Lunde på pletten. Hun som har reddet Vipers så mange ganger før leverte to redninger på rad, og gjorde at forspranget besto. Og nå kunne vel ikke Vipers rote det bort?

Sluttminuttene skulle dog bli uutholdelige for alle med et hjerte farget rosa. Først ble ledelsen kappet ned til kun to, før Estelle Nze Minko hamret en ball i nettet med 48 sekunder igjen å spille. 35-36, og lydnivået i MVM Dome var på et nivå som gjorde det umulig å høre sine egne tanker.

Til slutt kunne Vipers-spillerne juble for nok en finale i Champions League

Györ spilte med et offensivt forsvar i det siste Vipers-angrepet, og gjorde sitt aller beste for å forstyrre og stoppe de rosa jentene. Ole Gustav Gjekstad ba om sin siste timeout med 30 sekunder igjen, og planen for hvordan kampen skulle roes i land ble lagt.

Nok en gang var det en spiller man har blitt vant til at leverer som satte spikeren i kista. Anna Vyakhireva satt inn sin femte scoring for dagen med åtte sekunder igjen å spille, og jubelen blant de 300 rosakledte i det ene hjørnet kunne slippes løs. Vipers Kristiansand hadde sikret seg sin tredje Champions League-finale på rad.

Målvakt: Katrine Lunde

Venstrekant: Sunniva Amalie Næs Andersen

Venstreback: Jamina Roberts

Midtback: Marketa Jerabkova

Høyreback: Anna Vyakhireva

Høyrekant: Jana Knedlikova

Strekspiller: Katarina Jezic