Tomas Hlavaty har kommet godt i gang som hovedtrener – Vipers

Tomas Hlavaty har kommet godt i gang som hovedtrener

Etter å ha hatt et par uker sammen med laget er det på tide å gjøre opp status med Tomas Hlavaty. Slovaken har kommet godt i gang, og det har vært tydelig fra første sekund at han har sin egen visjon og måte å gjøre ting på.

Først og fremst, Tomas, hvordan har de første ukene vært for deg?

Det har vært fantastisk! Den første uka hadde vi ikke hele laget til stede på grunn av landslagssamlingene, men vi som var her hadde en god uke hvor vi forberedte oss godt. Når man har vært borte fra håndballen i over en måned, og kun bedrevet fysisk trening, må man gi kroppen litt tid på å venne seg til håndballbevegelsene igjen. Så den første uka jobbet vi mye med bevegelighet i skuldre, armer, knær, og slike ting. Hovedoppgaven var å forberede jentene på det som skulle skje forrige uke når alle var tilbake.

Ja, for hva fokuserte på den uka?

Angrepsspillet har vært hovedfokuset, samtidig som vi har jobbet med forsvaret i enkelte situasjoner. Akkurat nå må vi klare å få laget til å bli et kollektiv der de nye spillerne finner sin plass. Kollektiv er og blir et nøkkelord i min håndballfilosofi.

Spesifikt handler det om pasningsmønster, å få satt opp spillere i de rette situasjonene i de rette posisjonene på banen, og å klare å bryte gjennom i de sonene vi ønsker å bryte gjennom i. I forsvarsspillet er det kommunikasjonen som er det aller viktigste. Samt å få en «feeling» som gjør at man kan handle sammen uten nødvendigvis å måtte kommunisere. I forsvarsspillet skjer ting på et tiendels sekund, så det er veldig viktig at man kjenner hverandre ut og inn.

Nå har du også fått se Lois Abbingh og Paula Arcos i aksjon. Hva er førsteinntrykket?

Begge to har vært veldig positive tilskudd til laget, og jeg er utrolig glad for at de er her hos oss. Lois, som jeg har sagt noen ganger, er den erfarne som skal bringe ro til laget i vanskelige situasjoner. Paula er fortsatt veldig ung, men hun er sterk og har et helt ekstremt talent. Hun har også store visjoner for sin egen fremtid, og jeg har ståltro på at hun kommer til å bli en fantastisk håndballspiller. I tillegg passer begge to fint inn i gruppa.

Denne uka går Vipers’ håndballskole av stabelen. Hvor viktig er det å vise unge jenter hva vi holder på med?

Det er kjempeviktig. Ikke bare for Vipers, men for håndballen sett under ett. Vi har over 400 jenter som kommer hit og får oppleve Vipers, kulturen som er her, treningsmetodene, og spillerne. For unge håndballspillere er det fantastisk at de får komme så tett på, og jeg tror mange av de kommer til å føle en voldsom inspirasjon og motivasjon etter denne uka. De får lov å komme tett på idolene sine, og det er alltid kjempeviktig.

For lagets del er det også fint å mimre tilbake til da de var unge selv, og hvor viktig det var for dem å kunne møte idolene sine. Jeg håper det gir de også en motivasjon inn i en lang sesong. Treningsmessig blir denne uka litt annerledes. Vi kommer til å trene på ettermiddagene, men det kommer i hovedsak til å være spillrelatert trening. Etter en lang dag som instruktører og gruppeledere er det ikke sikkert at energinivåene er like høye som de ville vært i en normal treningsuke. Det må vi ta hensyn til.

Når det kommer til meg, personlig, gleder jeg meg veldig til håndballskolen. Å se entusiasmen og gleden i øynene på deltakerne er helt fantastisk, og jeg gleder meg i tillegg til å treffe alle sammen.