Vi skal være klare -Tomas Hlavaty – Vipers

Vi skal være klare -Tomas Hlavaty

Dagen etter at Tomas Hlavaty og Vipers-jentene returnerte fra treningsleiren i Praha fikk Vipers.no audiens hos sjefen selv, og det var en mann i godt humør som fortalte velvillig om forventninger, hvor laget står, og hvor viktig slike treningsleirer er når man prøver å få nye og gamle spillere til å fungere som en enhet.

Hvordan føler Tomas Hlavaty seg en uke før første seriekamp og debuten som hovedtrener på norsk jord?

Etter en sånn treningsleir føler man seg alltid bra. Etter en fridag er jeg dog klar for å ta fatt på oppgavene igjen, og jeg håper spillerne møter uthvilt og klare til trening onsdag. Det de viste meg i Praha var veldig bra. Vi hadde mange gode treningsøkter, vi spilte to bra kamper, og vi fikk pekepinner på hva vi må jobbe videre med. Denne ukens økter er planlagt sånn at vi skal være best mulig forberedt for Byåsen-kampen.

Billetter til kampen mot Byåsen kjøper du her

Hvordan var kampene mot DHC Slavia Praha og Thüringen HC?

Det er viktig å huske på at vi fortsatt prøver å integrere de nye spillerne i systemene våre, og at vi mistet to spillere i midtforsvaret vårt, og det er noe vi jobber enormt mye med å løse på en god måte.
I den første kampen mot Slavia Praha var det stor forskjell på lagene, men vi jobbet med å holde fokus i 60 minutter, å være til stede i kampen fra start til slutt, og å holde oss på det samme nivået. Jeg syns vi klarte det på en god måte, og jeg er fornøyd med mentaliteten jentene viste.Mot Thüringen fikk vi identifisert noen av problemene våre og hva vi må jobbe videre med. Nå blir spillerne mer og mer kjent med hverandre, de begynner å få den feelingen med hverandre som vi søker, samtidig som systemene og spillet vårt sitter bedre og bedre for hver kamp. Det var veldig viktig å få en tøff kamp mot slutten av oppkjøringen, og den gir oss et godt grunnlag for de siste treningene før sesongen begynner for alvor.

De siste ukene har du snakket mye om at det er mange nye spillere og at ting tar litt tid. Hvor viktig er det å få en slik treningsleir for å bli kjent med hverandre?

Det er kjempeviktig. Da vi planla treningsleiren var det viktig å finne en balanse mellom håndballaktiviteter og andre aktiviteter. Jeg ville at spillerne skulle ha fritid, at de skulle ha mulighet til å slappe av i Praha, som er en fantastisk by, og at de skulle ha det best mulig utenfor håndballbanen.
 
Vi gjorde noen fellesaktiviteter, og det er kjempeviktig for oss i trenerteamet å kunne observere og se spillerne i interaksjon med hverandre utenfor håndballbanen. Da får man et innblikk i hvordan folk oppfører seg i forskjellige situasjoner, hvem som liker hvem ekstra godt, hvem som tilbringer mye tid sammen, og hvordan forskjellige aktiviteter påvirker hver enkelt og gruppa som en enhet. Når vi er hjemme i Kristiansand er det vanskelig å få det samme innblikket, og derfor er disse treningsleirene ekstra viktige for oss. Vi er i kontakt med spillerne hele tiden, mens hjemme ser vi de kun på trening. Det blir noe helt annet.

Noen av tingene vi gjorde, som båtturen på Vlatava, og fotballkampen vi var på var fine utflukter, og stemningen i gruppa var veldig, veldig god. Det er også viktig for både de unge spillerne, og de nye spillerne å lære seg kulturen som er i gruppa, og hva som er viktig når man representerer Vipers utenfor håndballbanen.

Nå får vi se laget i tre kamper i Rema 1000-ligaen før Champions League starter opp. Hvor viktig er det å starte på en god måte?

Jeg sier alltid at det er viktig å trene godt, men jeg tror den aller beste treningen man kan få er å spille kamper. Når stressnivået heves, og alle vil prestere på sitt aller, aller beste blir det noe helt annet enn en trening med lagkameratene sine. Samtidig er det viktig å tenke på at det vi gjør på trening er det vi tar med oss inn i kamper, og vi må være nøye i alt fra forberedelser, til selve treningene, og på restitusjonen som trengs.

Nå får vi, som du sier, de tre seriekampene før Champions League starter, og de tre kampene kommer til å gjøre oss enda bedre forberedt til å ta det steget opp som trengs i Champions League. Enn så kjedelig det er, så handler det om å ta én kamp om gangen. Selv om Champions League er kjempeviktig, er jeg bare fokusert på Byåsen akkurat nå. Vi skal være best mulig forberedt 29. august, deretter skal vi analysere kampen, ta lærdom fra den, og forberede oss til neste kamp mot Aker. Det er nøkkelen dersom vi skal oppnå suksess.

Vil du si noe om konkrete forventninger denne sesongen?

Ja, spør i vei.

Rema 1000-ligaen?

Den vil vi vinne.

Sluttspillet?

Det vil vi vinne.

Cupen?

Den vil vi vinne.

Champions League?

Når vi snakker om Vipers Kristiansand er det viktig å huske på at vi kommer fra en helt fantastisk era under Ole Gustav Gjekstad, men det tok tid å komme i posisjon til å vinne de tre Champions League-titlene, og som jeg har sagt har vi gjort store endringer i nøkkelposisjoner før denne sesongen.
Samtidig har vi hentet kvalitetsspillere i flere ledd, og nå handler alt om å legge ned innsatsen og arbeidet som trengs på trening for at vi skal kunne være så godt forberedt som mulig, og for at vi skal kunne utvikle oss videre. Jeg ønsker at vi skal jobbe hardt og ta steg for steg mot det nivået som kreves her i klubben.

I Champions League handler det også om å ta kamp for kamp, og den neste kampen er alltid den viktigste, men samtidig handler det om å ta seg videre fra gruppespillet på en god måte. Dersom man klarer å sikre seg en plass i den neste runden kan man begynne å fokusere på sluttposisjon i gruppen. Etter det har vi neste steg, neste steg, neste steg osv. Det viktigste er alltid det neste steget.

Tror du Vipers, med historikken, har en blink på seg? 

Definitivt. I serien vil lag presse oss til det ytterste, og prøve å presse oss inn i et hjørne for å kunne si at de gikk tå til tå med den regjerende Champions League-mesteren. I Champions League er det nøyaktig det samme; alle vil slå den regjerende mesteren. Det er et faktum at vi er den regjerende mesteren, og det er noe vi må håndtere på en god måte, og vi må løse disse utfordringene når de dukker opp.

De siste sesongene har Vipers kommet litt tregt i gang. Er det noe du har tenkt på, og er det noe du fokuserer på i treningene?

Vi skal være klare, det skal jeg love her og nå, men det er vanskelig å si hvor vi står og hvor vanskelig starten kommer til å bli. I de første kampene skal vi skaffe oss et referansegrunnlag og analysere hvor vi står. Først når vi har gjort det, kan vi utvikle oss videre. Akkurat nå føler jeg at laget er på en veldig god plass i forberedelsene, men det er umulig å vite om vi trenger én dag, én uke, én måned eller mer, før ting klikker og vi er nøyaktig der vi skal være. Vi jobber naturligvis med at det skal være perfekt allerede fra dag én, men det er først når vi begynner å spille kamper at vi vet hvor vi står.

Har du en melding til fansen før sesongen kastes i gang?

De er kjempeviktige. Jeg vil at fansen skal komme til Aquarama og gi oss den samme positive energien som de gjorde forrige sesong. De var med oss HELE veien, og det trenger vi igjen. Sesongen er kjempelang, det vil være oppturer og nedturer, men jeg vet at fansen vår er den 8. spilleren på banen, og vi skal gjøre absolutt alt for å gjøre de fornøyd og for at de skal glede seg over spillet vårt.