Neglebiter i Aquarama – Vipers

Neglebiter i Aquarama

Naturlig nok var Vipers Kristiansand store favoritter da Tertnes hadde tatt turen fra Bergen, men som meldt i forhåndsartikkelen vår har nok Tertnes’ prestasjoner vært bedre enn resultatene har vist så langt denne sesongen.

Det var en kamp som startet nervøst for begge lag, og etter at begge lag hadde satt hver sin ball i nettet gikk det flere minutter før neste nettkjenning. Vi så både målvaktsredninger, tekniske feil, skuddbom, og mislykkede kontringsforsøk fra begge lag.

Etter drøye syv minutter satt Tertnes’ høyrekant Rikke Midtfjeld ballen i mål etter en flott pasning fra Henriette Eggen. I det påfølgende Vipers-angrepet kastet hjemmelaget bort ballen, og Maria Gald fikk kontre inn målet som gav de blå fra Bergen ledelsen.

Det var nok mange i Aquarama som trodde at den ledelsen kun var til låns, men sånn så det absolutt ikke ut. Bergenslaget økte ledelsen først til to mål, så til tre mål. 5-8 til bortelaget i Aquarama, og det var tydelig at hjemmelaget hadde mye å forbedre.

Marta Tomac under en timeout der Tomas Hlavaty prøvde å få orden på laget sitt

På dette tidspunktet bestemte Anna Vyakhireva seg for at nok fikk være nok. Først skaffet hun en 7-meter som Martine Kårigstad Andersen satt i nettet, før hun serverte Sunniva Næs Andersen med en utsøkt kontringsball. Utlikningsmålet tok hun hånd om selv, da hun fintet bort hele Tertnes-forsvaret før hun klistret ballen i nettveggen. En flott scoring fra Vyakhireva, og balanse i regnskapet.

Nå klarte Vipers å tilrive seg initiativet i kampen, og gikk ganske fort opp i en tomålsledelse. Et drøyt minutt før pause ledet de rosa med to, men etter at Emma Holtet scoret fra sin linjeposisjon kastet Vipers ballen bort direkte fra avkast. Maria Gald, Tertnes’ venstrekant kunne løpe inn utlikningen. 15-15 ved halvtid hadde veldig få i Aquarama tippet på forhånd.

Da lagene kom på banen igjen var det fortsatt Tertnes som var det beste laget i Aquarama. Etter at begge lagene hadde fått nettkjeninng to ganger skjedde det samme som i førsteomgang; nemlig at Tertnes rev til seg en tremålsledelse. Denne gangen syns ikke de blåkledde at tre mål var nok heller, så Henriette Eggen, som var kampens store spiller, sendte i vei en underarm og gjorde at bergenserne ledet med fire på 17-21.

De fleste lag ville ha stresset litt i en sånn situasjon, men Vipers-jentene holdt hodet kaldt og klarte å fortsette å spille sitt spill. Det spillet involverer, heldigvis, Anna Vyakhireva. Bakspilleren simpelthen nektet å tape denne kampen, og det var en sliten Vyakhireva vi fikk en prat med like etter kampslutt.

Jana Knedlikova jubler for utlikningsmålet.

Jeg tror det var tydelig for alle å se at ikke vi var i vår beste form i dag. Vi slet voldsomt i forsvar, og energien manglet i store deler av kampen. Jeg er kjempeglad for at vi vant, men jeg håper vi kan bruke dette som en lærdom. Vi må være klare og påskrudd til hver eneste kamp, og det nytter ikke å spille på noe annet enn vårt beste.

Det er vanskelig å si nøyaktig hva som var vanskelig, men vi slet i forsvaret. I store deler av kampen valgte vi feil system, og det var kun helt mot slutten at vi fant ut av det.

Om jeg var stressa? Ikke så veldig. Jeg var helt sikker på at vi kunne klare det, for jeg syns vi var det beste laget. Vi klarte bare ikke omsette sjansene våre. Selv om Tertnes var veldig gode, og gav oss en vanskelig kamp, handlet det for det meste om oss selv, og å finne ut hva vi gjorde galt.

Man vet aldri om det kommer til å gå å snu kamper som dette, men enn så lenge kan vi bruke kvalitetene laget besitter og snu vanskelige situasjoner i vår favør. Vi kan skru på underveis i kamper, men vi må lære å være påskrudd i 60 minutter. Ikke bare i 5 eller 10 minutter.

Anna Vyakhireva
Anna Vyakhireva var ustoppelig i kveldens kamp.

For nettopp Anna var ustoppelig. Ikke bare satt hun inn syv scoringer, men hun leverte syv målgivende pasninger, og skaffet flere syvmeterkast for de rosa.

Med drøye 20 minutter igjen av kampen ledet Tertnes med tre mål, men tre kjappe Vipers Kristiansand-scoringer gav balanse i regnskapet. Først satt Lois Abbingh et straffekast i mål, før Anna Vyakhireva satt opp Jamina Roberts som stupte gjennom forsvaret, deretter satt Lysa Tchaptchet en ball høyt i nettet bak en god Kadija Mårdalen i Tertnes-målet.

Et høylytt og engasjert publikum i Aquarama kunne endelig begynne å puste litt lettere, for nå tok Vipers Kristiansand over. Plutselig var ledelsen på to mål uten at noen helt skjønte hvordan de rosa hadde snudd kampen.

Det var en tøff kamp. Tertnes kom hit, som alle andre lag, uten noe å tape, og gjorde det veldig vanskelig for oss. Forsvaret var ikke på det nivået vi verken forventer eller trenger fremover. Andre omgangen var veldig vanskelig, men jeg er utrolig glad for at vi vant og for at vi tok de to poengene. Vi er fornøyde med det, men vi vet at vi må jobbe hardt fremover.

Vi sliter med å være stabile nok. Vi gjør mange gode aksjoner, men vi klarer ikke gjøre mange nok gode aksjoner på rad. Når man scorer 38 mål må man være fornøyd med angrepet, men man kan være misfornøyd med forsvarsprestasjonen når man slipper inn 36 mål. Det må vi jobbe med, og nivået på forsvarsspillet er simpelthen ikke bra nok.

Nå trener vi i morgen og på fredag, og det handler om å forberede seg skikkelig og legge ned den innsatsen som trengs for at prestasjonen på lørdag blir god nok.

Tomas Hlavaty

Herfra og ut handlet det aller meste om vertene i Aquarama, og selv om ikke ledelsen økte noe mer følte man endelig at Vipers hadde full kontroll på alt som skjedde. Da sluttsignalet gikk sto det 38-36 på lystavla etter det som hadde vært en heseblesende håndballkamp.

Målvakt: Sofie Börjesson
Venstrekant: Sunniva Amalie Næs Andersen
Venstreback: Martine Kårigstad Andersen
Midtback: Lois Abbingh
Høyreback: Anna Vyakhireva
Høyrekant: Tuva Høve
Linjespiller: Lysa Tchaptchet