Velykket trenersamling med Lene Rantala – Vipers

Velykket trenersamling med Lene Rantala

Før Champions League-kampen mot MKS Zaglebie Lubin hadde Vipers Kristiansand invitert håndballtrenere fra regionen til å delta på en samling med Lene Rantala. Der skulle Lene fortelle litt om hverdagen til trenerteamet i Vipers, og gi en innføring i analysen som hadde blitt gjort på den polske motstanderen.

I et møterom i Aquarama hadde 15-20 deltakere samlet seg for å høre på Rantala, og hun delte velvillig om treningshverdagen, hvordan trenerteamet analysere lag, og hva de taktiske disposisjonene kom til å være i kampen mot Zaglebie Lubin.

Odd Ivar Hjetland er tidligere trener i Vipers Kristiansand, og var med på å ta klubben opp i Eliteserien for mange  år siden. Han var deltaker på seansen med Lene Rantala, og vi fikk en prat med mannen som nå er sportslig leder i Våg Håndball.

Det er en veldig fin ytelse fra Vipers. Det å kunne få etablert et samarbeid med lokale trenere, og at vi kan komme sammen og lære fra klubben er utrolig viktig. Akkurat dette er noe jeg har jobbet for helt siden min tid i klubben, og jeg er glad for at det skjer ting nå.

Når man bygger en håndballklubb handler mye av fundamentet om byen, om folka i byen, om det å være ute blant folk og gjøre seg kjent, møte lokale spillere, trenere, og klubber. Det er det som er publikummet og fremtiden din. Det er det aller viktigste ved siden av det å trene og spille kamper. Vi i Våg har nok følt en stund at det er viktigere enn det Vipers selv har følt, men nå ser litt andre takter og denne sesongen har sånn sett vært et friskt pust.

Vipers Kristiansand er nødt til å ta sitt ansvar med å utvikle lokale talenter både på trenersiden og med tanke på spillere, men vi vet at det er utrolig vanskelig å få til. Selv om jeg ikke er aktiv trener lengre har jeg et ansvar for trenerne våre, og jeg hadde lyst å være med her for å vise at vi som klubb setter pris på det Vipers steller i stand. Dette handler om å bygge nettverk på tvers av klubber og lag, og det er viktig at både vi og Vipers forstår nytteverdien og viktigheten av å knytte de båndene.

Det er tydelig at Benedicte, og Tomas og Lene, har en litt annen profil enn det som har vært tidligere, og selv om det har vært litt krisestemning de siste månedene er det fint å se at dette er noe som fortsatt prioriteres. Når vi setter i gang aktiviteter sammen med, og på vegne av, Vipers har vi utrolig god oppslutning blant våre trenere og spillere, så for oss er det kjempeviktig at dette fortsetter.

Underveis i seansen ble det stilt mange spørsmål, og det var en våkent og engasjert forsamling som tok til seg all lærdom den legendariske målvakten delte generøst av. Det var tydelig at dette fristet til gjentakelse, for mot slutten av den tildelte tiden ble det spurt om det var mulig å gjenta et liknende opplegg ved en senere anledning.

Rantala fortalte og viste video av Lubins angreps- og forsvarsspill, og hvordan hun og Tomas Hlavaty hadde sett for seg hvordan Vipers-jentene skulle opptre i den viktige Champions League-kampen.

Utgangspunktet var at jeg skulle fortelle litt om hvordan vi legger opp taktikken til en Chamipons League-kamp. Jeg startet med å vise planen vår for februar og mars sånn at de kunne få et inntrykk av hvor travel hverdagen vår er, og hvor viktig videoanalysene vi gjør er for å kunne være godt mulig forberedt. Vi må bruke video for å se motstanderen, og vi har ikke alltid mulighet til å bruke masse tid på trening på de små detaljene.

Så viste jeg litt av videoanalysen som jeg og Tomas hadde laget til jentene, og hva slags “key points” vi hadde identifisert før kampen. Jeg viste Lubins tendenser i forsvarsspillet, jeg viste noen klipp av hva som hadde fungert bra mot dem tidligere, og jeg hadde noen klipp av hvilke markører vi skulle se etter i angrepsspillet deres. Jeg hadde ikke så god tid, så det ble en litt komprimert analyse, men jeg prøvde å få frem alle elementene vi hadde fokusert på.

Disse samlingene, og de seks treningene vi hadde i fjor høst, er kjempeviktige for å bygge nettverk. I fjor høst var jeg hos tre klubber og hadde to treninger hos hver klubb der både trenere og spillere var involvert. Vi vil gjerne ha et fellesskap der vi kan bidra til å utvikle ikke bare spillere, men også trenere i Kristiansand og i de andre byene i nærområdet.

Kampen ble en tett og jevn affære, og det var tydelig for de av oss som hadde overvært seansen at Vipers-jentene hadde satt seg inn i motstanderens både angreps- og forsvarsspill. Det var mulig å kjenne igjen mange elementer, og det gav en helt ny dimensjon til det å være til stede i Aquarama.