Sesongen 2023/2024 er historie – Vipers

Sesongen 2023/2024 er historie

Sesongen 2023/24 er historie, og for en sesong det ble for Vipers Kristiansand. Seriemester, sluttspillmester, og Norgesmester, i tillegg nådde de rosa superjentene kvartfinalen i Champions League. I den artikkelen skal vi ta en titt på noen tall og statistikker og se hvordan sesongen gikk for seg.

Lois Abbingh og Vipers-jentene startet sesongen på best mulig måte hjemme mot Byåsen
Foto: Martine S. Alvær

Tilbake i august kom Byåsen på besøk til Aquarama. Trønderne ble regelrett feid av banen, og med 38-22 i årets første seriekamp var lista lagt for hvordan resten av sesongen skulle forløpe seg. Det gikk riktignok drøye to minutter før Lois Abbingh noterte seg for årets første nettkjenning, men etter det var det full fart fremover for de rosa.

I september spilte superjentene våre åtte kamper. Det var to danske lag som ble for sterke i Champions League, men ellers ble det full pott. Gjerpen, Sola, og Tertnes ble slått i serien, cupeventyret startet mot Randesund i Sukkevannshallen, mens både FTC og Zaglebie Lubin ble slått i Champions League. Mot Ikast, som var sesongens første Champions League-kamp, var det Lysa Tchaptchet som fikk æren av å sette den første ballen i nettet.

Jana Knedlikova og resten av laget slet borte mot Ikast i sesongens første Champions League-kamp
Foto: Martine S. Alvær

Den tiende måneden sto så for tur. I oktober entret Vipers-jentene parketten seks ganger. Storhamar, Sola, og Romerike Ravens ble slått i serien. Det ble faktisk to turer til Skedsmo i løpet av en uke da Ravens også var motstander i den neste runden av cupen. I Champions League kom ett av sesongens to uavgjortresultat borte mot Krim, mens Metz ble for sterke i Aquarama.

November var den siste måneden før mesterskapspausen. Her ble det tre av tre seire i Rema 1000-ligaen, Byåsen ble beseiret i cupen, mens Rapid Bucuresti ble slått i Aquarama. Dessverre ble det et surt ettmålstap i bortekampen i Bucuresti.

Allerede den 3. januar var de rosa jentene i gang igjen. I årets travleste måned, med hele NI kamper, startet med at Fana ble slått i Bergen. Etter det tap borte mot Metz i Frankrike før de rosa var feilfrie resten av måneden. Høydepunktet kom borte mot Team Esbjerg der det ble seier med 32-37 etter en fantastisk prestasjon. 

Katrine Lunde kunne feire flere redninger i bortekampen mot Team Esbjerg
Foto: Martine S. Alvær

Februar inneholdt seks kamper. Det eneste feilskjæret kom mot Ikast hjemme i Aquarama. Enda et surt ettmålstap gjorde at Vipers havnet ordentlig på etterskudd i Champions League-gruppa. Resten av kampene, to Rema 1000-liga kamper, og én Champions League-kamp, endte med seier. 

I årets andre måned ble også Final8 avholdt i Arendal. NM skulle avgjøres, og lørdag 24 februar møttes Vipers Kristiansand og Larvik i semifinalen. Kampen inneholdt ikke den store spenningen, og de rosa vant med sifrene 40-24. Dagen etter sto Storhamar på motsatt banehalvdel, og også der ble det brakseier 32-23 og feiringen av årets første trofé kunne starte.

Mars innledet med Romerike Ravens på besøk i Aquarama. Seksmålsseieren satt langt inne, men Anna Vyakhirevas åtte scoringer hjalp hjemmelaget til suksess. Etter det ble Storhamar og Oppsal beseiret før Champions League-playoffen ble kastet i gang. Det første oppgjøret mot DVSC Schaeffler endte med 28-29 seier til de rosa, mens returen endte med årets andre uavgjortkamp. 27-27, etter at Lois Abbingh hadde sendt Aquarama til himmels i kampens siste sekund.

Feiringen etter Lois Abbinghs scoring i siste sekund var nesten uten sidestykke.
Foto: Hans Lie

Starten av april betyr slutten på grunnserien i Rema 1000-ligaen. Vipers hadde allerede sikret gullet da Fredrikstad kom på besøk i nest siste serierunde. Etter kampen minglet spillere og publikum sammen på parketten i Aquarama mens kake ble fortært og feiringen pågikk. Med det var tittel nummer to både sikret og feiret før siste serierunde borte mot Follo, men også den kampen endte med seier. Med det gjorde Vipers-jentene seg historiske. Ingen andre lag hadde noen gang vunnet alle kampene i en hel Rema 1000-liga sesong.

I april skulle også både sluttspillet settes i gang, og Champions League-skjebnen skulle avgjøres. Gjerpen var første motstander i sluttspillet, og over to kamper vant Vipers først 31-19 i Aquarama, før sifrene ble 19-33 på bortebane i Skien, og sikret med det semifinaleplassen. I kvartfinalen i Champions League var det Györ som var motstander. 

Den første kampen i Aquarama ble et lite antiklimaks. Hallen var helt utsolgt og det var duket for håndballfest, men Silje Solberg-Østhassel og Stine Bredal Oftedal var i toppform og ødela festen. Med 23-30 i bagasjen sto Vipers-jentene overfor en nesten umulig oppgave på bortebane i Ungarn.

Men de rosa hadde ingen planer om å gi seg uten kamp. På det meste var forspranget redusert til to og stemningen i Audi Arena i Györ var mildt sagt spent. Til slutt klarte hjemmelaget å mobilisere og tok seg videre med femmålsseier sammenlagt. Det var dessverre slutten på Champions League, og for første gang siden 2019 skal ikke Vipers Kristiansand være med i Final4.

Hjemmekampen mot Györ ble dessverre et lite mageplask, men i bortekampen reiste de rosa seg voldsomt.
Foto: Hans Lie

Nå var det kun sluttspillet igjen, og i semifinalen var det Larvik som var motstander. Nimålsseier i Aquarama og seier på bortebane med 15 mål betød at de rosa igjen tok enkleste vei videre i sluttspillet.

I finaleserien var Storhamar motstander. I den første kampen i Kristiansand vant Vipers med fire mål, men Vipers-jentene var veldig tydelig etter kampen på at de hadde full kontroll, og at de hadde mye mer å gå på. Returoppgjøret på Hamar hadde et ganske likt kampforløp som i Aquarama, men til slutt vant de rosa med fem mål og kunne slippe jubelen løs enda en gang.

Til slutt endte sesongen med 26 kamper og 26 seire i Rema 1000-ligaen, i sluttspillet ble det 6 kamper og 6 seire, i NM ble det 5 kamper og 5 seire, mens det i Champions League ble 14 kamper og 7 seire. 

Til sammen scoret Vipers-jentene 1755 mål på de fire turneringene de var med i mens 1318 mål ble notert i “mot”-protokollen. Vipers’ toppscorer i Rema 1000-ligaen ble Tuva Ulsaker Høve med 111 fulltreffere mens det i Champions League var Anna Vyakhireva med sine 113 scoringer som ble lagets toppscorer.

Foto: Jon Forberg
Spiller:Antall mål:
Anna Vyakhireva251
Lois Abbingh213
Jaminra Roberts176
Jana Knedlikova171
Tuva Ulsaker Høve145
Sunniva Amalie Næs Andersen143
Lysa Tchaptchet139
Paula Arcos133
Luisa Schulze119
Mina Hesselberg99
Oceane Sercien-Ugolin88
Vilde Kaurin Jonassen55
Marta Tomac46
Martine Kårigstad Andersen32
Silje Waade16
Ana Debelic11
Tuva Pharo10
Kjerstin Boge Solaas8
Sofie Börjesson3
Karine Emilie Dahlum2

Den med flest redninger var naturligvis Katrine Lunde ettersom hun sto de aller, aller fleste minuttene Vipers spilte denne sesongen. Veteranen gjorde 223 redninger i de norske turneringer. Sofie Börjesson gjorde 145 redninger, mens Julie Stokkendal Poulsen stoppet 72 av motstandernes forsøk.

Vi takker for en fantastisk sesong og ønsker alle velkommen i Aquarama neste sesong til nye fantastiske håndballoppplevelser. Husk at du kan kjøpe sesongkort allerede i dag!