Sesongen så langt i tall og fakta – Vipers

Sesongen så langt i tall og fakta

Sesongen 2023/24 har kommet godt i gang, og nå som det er landslagspause passer det fint å ta en kikk på de kalde harde fakta fra sesongens første 12 kamper fordelt på tre turneringer. 

Serieåpningen i år kom på hjemmebane. Byåsen tok turen fra Trondheim til det som var Tomas Hlavatys første kamp som hovedtrener for Vipers Kristiansand, og det kunne ikke ha startet på en bedre måte enn det gjorde.

Kampfakta:
29.08.2023
Vipers Kristiansand 38 – 22 Byåsen Håndball

Vipers’ tropp (mål i parantes): Sunniva Amalie Næs Andersen (6), Lois Abbingh (5), Anna Vyakhireva (4), Mina Hesselberg (4), Tuva Ulsaker Høve (4), Lysa Tchaptchet (4), Oceane Sercien-Ugolin (3), Jamina Roberts (3), Karine Emilie Dahlum (2), Marta Tomac (1), Tuva Pharo (1), Luisa Schulze (1), Martine Kårigstad Andersen, Paula Arcos, Julie Stokkendal Poulsen, Katrine Lunde

KAMPRAPPORT

Lois Abbingh i hjemmedebuten sin mot Byåsen
Foto: Martine S. Alvær

Etter å kjørt over Byåsen hjemme i Aquarama tok Vipers-jentene turen østover for å møte Aker til årets første bortekamp. Også her ble det enveiskjøring, og to nye poeng ble med i bussen hjem

Kampfakta:
02.09.2023
Aker Topphåndball 17 – 42 Vipers Kristiansand

Vipers’ tropp (mål i parantes): Lois Abbingh (8), Tuva Ulsaker Høve (7), Sunniva Amalie Næs Andersen (5), Jana Knedlikova (4), Martine Kårigstad Andersen (3), Tuva Pharo (3), Paula Arcos (3), Jamina Roberts (2), Vilde Jonassen (2), Anna Vyakhireva (2), Oceane Sercien-Ugolin (2), Lysa Tchaptchet (1), Luisa Schulze, Marta Tomac, Sofie Börjesson, Katrine Lunde

Med seieren over Aker hadde Vipers fått den perfekte seriestarten, og nå ventet enda en Rema 1000-liga kamp. Gjerpen kom på besøk fra Skien, og Aquarama fikk se et Vipers’ lag som, på tross av å ha slitt litt i perioder, sikret seg to nye poeng.

Kampfakta:
06.09.2023
Vipers Kristiansand 31 – 21 Gjerpen HK

Vipers’ tropp (mål i parantes): Jana Knedlikova (8), Sunniva Amalie Næs Andersen (5), Lysa Tchaptchet (4), Lois Abbingh (3), Oceane Sercien-Ugolin (3), Jamina Roberts (3), Luisa Schulze (2), Martine Kårigstad Andersen (1), Paula Arcos (1), Marta Tomac (1), Tuva Ulsaker Høve, Karine Emilie Dahlum, Vilde Jonassen, Tuva Pharo, Julie Stokkendal Poulsen, Katrine Lunde

KAMPRAPPORT

Jana Knedlikova og de andre Vipers-jentene kriget seg til en seier mot Gjerpen HK
Foto: Martine S. Alvær

Endelig var det tid for at Champions League skulle starte igjen. Flere hundre Vipers-fans hadde tatt turen til Ikast for å se de regjerende mesterne sesongdebutere, men de rosa gikk på årets første tap mot et Ikast anført av Marketa Jerabkova etter å ha slitt med å sette ballen i mål.

Kampfakta:
09.09.2023
Ikast Håndbold 30 – 26 Vipers Kristiansand.

Vipers tropp (mål i parantes): Jana Knedlikova (7), Sunniva Amalie Næs Andersen (5), Lysa Tchaptchet (4), Oceane Sercien-Ugolin (2), Jamina Roberts (2), Anna Vyakhireva (2), Tuva Ulsaker Høve (2), Lois Abbingh (1), Luisa Schulze (1), Martine Kårigstad Andersen, Tuva Pharo, Mina Hesselberg, Paula Arcos, Marta Tomac, Sofie Börjesson, Katrine Lunde.

KAMPRAPPORT

Vel hjemme fra Danmark ventet et høydepunkt så langt i sesongen. I cupens tredje runde hadde Vipers blitt trukket mot Randesund, og i en Sukkevannshall som var fylt opp til taket skulle jakten på enda en NM-tittel starte for de rosa.

Kampfakta:
12.09.2023
Randesund 14 – 39 Vipers Kristiansand

Vipers’ tropp (mål i parentes): Martine Kårigstad Andersen (11), Tuva Ulsaker Høve (8), Mina Hesselberg (5), Paula Arcos (5), Oceane Sercien Ugolin (4), Vilde Jonassen (3), Tuva Pharo (2), Luisa Schulze (1), Jamina Roberts, Lysa Tchaptchet, Sofie Börjesson, Julie Stokkendal Poulsen.

I denne perioden kom kampene tett, og allerede lørdagen etter at Randesund hadde blitt beseiret var det duket for storkamp i Aquarama. Fjorårets Champions League-finalister skulle møtes til dyst, og etter at begge lagene hadde startet sesongen med tap var det en uhyre viktig kamp. Heldigvis var Vipers flere hakk for store for FTC denne kvelden, og Zsuzsanna Tomori kunne ikke hjelpe laget sitt til seier.

Kampfakta:
16.09.2023
Vipers Kristiansand 37 – 26 FTC-Rail Cargo Hungaria

Vipers’ tropp (mål i parantes): Jana Knedlikova (8), Jamina Roberts (7), Anna Vyakhireva (5), Lois Abbingh (5), Sunniva Amalie Næs Andersen (5), Paula Arcos (2), Oceane Sercien-Ugolin (1), Martine Kårigstad Andersen (1), Mina Hesselberg (1), Lysa Tchaptchet (1), Luisa Schulze (1), Vilde Jonassen, Tuva Ulsaker Høve, Marta Tomac, Sofie Börjesson, Katrine Lunde.

KAMPRAPPORT

Katrine Lunde stengte buret mot FTC og hjalp Vipers til å beseire fjorårets toer i Champions League.
Foto: Martine S. Alvær

Som sagt kom kampene tett i denne perioden, og bortekampen mot Sola var klemt inn mellom to viktige Champions League-kamper. Steffen Stegavik hadde designet en plan for å ødelegge Vipers-jentene sitt spill, og det lyktes trønderen ufattelig godt med i store perioder av kampen. Igjen viste dog de rosa styrken sin, og tremålsseieren på Jæren smakte ufattelig godt.

Kampfakta:
20.09.2023
Sola HK 22 – 25 Vipers Kristiansand

Vipers’ tropp (mål i parantes): Lois Abbingh (5), Jamina Roberts (5), Anna Vyakhireva (4), Paula Arcos (3), Lysa Tchaptchet (3), Jana Knedlikova (2), Oceane Sercien-Ugolin (1),Vilde Jonassen (1), Mina Hesselberg (1), Martine Kårigstad Andersen, Silje Waade, Tuva Pharo, Marta Tomac, Luisa Schulze, Sofie Börjesson, Katrine Lunde.

KAMPRAPPORT

Vipers-jentene dro direkte til Polen fra Sola for å møte MKS Zaglebie Lubin til kamp i Champions League. De polske mesterne debuterte i den gjeveste europeiske turneringen, og det var knyttet stor spenning til hva som møtte Vipers i Polen. Etter en flott tur reiste de rosa jentene tilbake til Kristiansand med en solid seier.

Kampfakta:
23.09.2023
MKS Zaglebie Lubin 20 – 34 Vipers Kristiansand

Vipers’ tropp (mål i parantes): Anna Vyakhireva (9), Mina Hesselberg (7), Lois Abbingh (6), Oceane Sercien-Ugolin (3), Vilde Jonassen (3), Lysa Tchaptchet (2), Jana Knedlikova (2), Paula Arcos (1), Marta Tomac (1), Martine Kårigstad Andersen, Jamina Roberts, Silje Waade, Luisa Schulze, Sofie Börjesson, Julie Stokkendal Poulsen, Katrine Lunde.

KAMPRAPPORT

Med også den Champions League-kampen gjennomført kunne fokuset på nytt rettes mot hjemlig serie. Tertnes kom på besøk i Aquarama, og publikum forventet at Vipers skulle kjøre over de blåkledde fra Bergen. Sånn ble det på ingen måte, men igjen viste Vipers lagmoral helt i verdenstoppen da et hardtarbeidende Tertnes ble beseiret.

Kampfakta:
27.09.2023
Vipers Kristiansand 38 – 36 Tertnes

Vipers’ tropp (mål i parantes): Anna Vyakhireva (7), Lysa Tchaptchet (5), Jamina Roberts (5), Martine Kårigstad Andersen (5), Lois Abbingh (4), Oceane Sercien-Ugolin (3), Tuva Høve (2), Sunniva Amalie Næs Andersen (2), Jana Knedlikova (2), Luisa Schulze (2), Mina Hesselberg (1), Tuva Pharo, Paula Arcos, Marta Tomac, Lois Abbingh, Sofie Börjesson, Julie Stokkendal Poulsen.

KAMPRAPPORT

Nå ventet den viktigste kampen så langt denne sesongen. Foran et utsolgt Aquarama kom Henny Reistad, Nora Mørk, og resten av Team Esbjerg for å ta skalpen på Vipers-jentene. Etter en forrykende start på førsteomgangen ledet danskene med 6-7 mål, og en ellevill opphenting gjorde at det sto uavgjort 37-37 med kun få sekunder igjen å spille. Da steg Henny Reistad frem og dunket en ball i mål fra 10-11 meter, og Vipers hadde gått på årets første hjemmetap etter en fantastisk håndballkamp.

Kampfakta:
30.09.2023
Vipers Kristiansand 37 – 38 Team Esbjerg

Vipers’ tropp (mål i parantes): Anna Vyakhireva (11), Sunniva Amalie Næs Andersen (7), Jana Knedlikova (7), Jamina Roberts (6), Lois Abbingh (4), Lysa Tchaptchet (2), Oceane Sercien-Ugolin, Martine Kårigstad Andersen, Silje Waade, Tuva Ulsaker Høve, Mina Hesselberg, Paula Arcos, Marta Tomac, Luisa Schulze, Sofie Börjesson, Katrine Lunde.

KAMPRAPPORT

Anna Vyakhireva leverte fra øverste hylle i kampen mot Team Esbjerg
Foto: Martine S. Alvær

Esbjerg-kampen var den siste Champions League-kampen før landslagspausen, og nå gjensto kun to Rema 1000-liga kamper før Vipers-jentene endelig skulle få litt spillefri. Det var riktignok to av årets tøffeste kamper som gjensto. Først kom Storhamar på besøk til Aquarama, og Kenneth Gabrielsens jenter, som Vipers, var ubeseiret i ligaen så langt. Selv om det kun ble tomålsseier til de rosa satt man med følelsen at Hlavaty og jentene hadde full kontroll helt fra start mot utfordreren fra Hamar.

Kampfakta:
04.10.2023
Vipers 28 – 26 Storhamar

Vipers’ tropp: Anna Vyakhireva (7), Lysa Tchaptchet (7), Marta Tomac (5), Lois Abbingh (3), Tuva Ulsaker Høve (2), Paula Arcos (2), Silje Waade (1), Mina Hesselberg (1), Oceane Sercien-Ugolin, Martine Kårigstad Andersen, Jamina Roberts, Vilde Jonassen, Luisa Schulze, Sofie Börjesson, Julie Stokkendal Poulsen.

KAMPRAPPORT

Deretter var det duket for bortekamp i Molde. Tomas Hlavaty tok med seg en tropp på kun 13 spillere, og flere tunge forfall fra blant annet Katrine Lunde, Jana Knedlikova og Anna Vyakhireva gjorde at mye ansvar falt på et fåtall av spillere. Heldigvis hadde det ingen betydning for kampen. Molde ble regelrett spilt ut av egen hall, og Vipers kunne gå inn i landslagspausen med en perfekt rekke i Rema 1000-ligaen.

Kampfakta:
07.10.2023
Molde 25 – 41 Vipers Kristiansand

Vipers’ tropp: Luisa Schulze (8), Oceane Sercien-Ugolin (6), Jamina Roberts (6), Lois Abbingh (5); Paula Arcos (4), Martine Kårigstad Andersen (4), Mina Hesselberg (4), Sunniva Amalie Næs Andersen (2), Silje Waade (1), Tuva Ulsaker Høve (1), Vilde Jonassen, Marta Tomac, Sofie Börjesson, Julie Stokkendal Poulsen.

KAMPRAPPORT

Det gir følgende statistikk for sesongen så langt:

Målforskjell: 336-297

Disse tallene gir et snitt på 34.6 scorede mål mens snittet på innslupne mål er 24.75.

Toppscorer Rema 1000-ligaen: Lois Abbingh (33), Anna Vyakhireva (24), Lysa Tchaptchet (24), Jamina Roberts (24), Sunniva Amalie Næs Andersen (20)

Toppscorer NM Senior:  Martine Kårigstad Andersen (11), Tuva Ulsaker Høve (8), Mina Hesselberg (5), Paula Arcos (5), Oceane Sercien Ugolin (4)

Toppscorer Champions League: Anna Vyakhireva (27), Jana Knedlikova (24), Sunniva Amalie Næs Andersen (17), Lois Abbingh (16), Jamina Roberts (15)